Az izraeli hadsereg kivonul az észak-gázai Dzsabaliából

háború
május 31., 16:03

Az izraeli hadsereg háromhetes offenzívát követően kivonul az észak-gázai Dzsabaliából, írja a BBC. Tájékoztatásuk szerint az akciók során a Hamász „terrorista sejtjeinek százait” és tíz kilométernyi alagutat semmisítettek meg az eredetileg több, mint százötvenezres lakosságú városban, ami egykor menekülttábor volt.

A hadsereg azonosíthatta hét izraeli túsz holttestét is, akiket az október hetedikei dél-izraeli merénylet során raboltak el a terrorszervezet fegyveresei.A Hamász pénteken közzétett egy hangfelvételt, amin a sivatagi fesztiválról elrabolt huszonhat éves Noa Argamani hangja hallható. Eközben rakétákat észleltek az északnyugat-izraeli Akkó közelében és Ma'ayan Baruch és Yuval kibucoknál, sérültekről és áldozatokról egyelőre nincs hír.

Miközben az izraeli miniszterelnök kérlelhetetlenül ragaszkodik a rafahi offenzívához, a Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével hetek óta zajló tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat most a terrorszervezet tiltakozása akadályozhatja: Oszama Hamdan Hamász-tisztviselő a napokban visszautasította a tárgyalások folytatását, amíg Izrael „teljesen le nem állítja a háborút”.

Dzsabalia, Gáza, 2024. május 31.
photo_camera Dzsabalia, Gáza, 2024. május 31. Fotó: DAWOUD ABO ALKAS/Anadolu via AFP
A Hamász egyik alagútjának bejárata a Gázai övezetben
photo_camera A Hamász egyik alagútjának bejárata a Gázai övezetben Fotó: -/AFP

Az izraeli hadsereg május hatodikára virradóan kezdte meg a palesztin civilek evakuálását, majd elmondásuk szerint légicsapásokat hajtottak végre és „terrortámadásokat” hiúsítottak meg a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban. A hadsereg korábbi közleménye szerint a térségben terrorellenes műveletek zajlanak, ami célzott rajtaütéseket és földalatti műveleteket is magába foglal.

Húsz nappal azután, hogy a Hamász fegyveresei tavaly október hetedikén több mint ezer embert mészároltak le és több százat ejtettek túszul Dél-Izraelben, a hadsereg háborút indított a Gázai övezetben. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint a háborúban eddig közel harminchatezer ember halt meg palesztin területen, míg a sérültek száma legalább hetvenhatezer. Az október hetedikén elrabolt izraeli túszok közül legalább harmincheten meghaltak.

A háború kezdete óta rengeteg gázai Rafahban keresett menedéket, ahol egyes becslések szerint a teljes, 2,3 milliós lakosság több mint fele tartózkodhatott, míg más becslések szerint akár a kétharmada. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete, az UNRWA szerint az Egyiptommal határos városból közel egymillióan menekülhettek el az elmúlt három hétben. A palesztin civil áldozatokra és az izraeli túszokra hivatkozva a nemzetközi közösség és a segélyszervezetek egyre hangosabban követelnek tűzszünetet Izraeltől. A rafahi offenzíva civil áldozataiért Izrael-szerte is tüntettek hétfő este, Haifán kilenc embert tartóztattak le a demonstrációkkal összefüggésben.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan a múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot kért Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőre, Joáv Galant védelmi miniszterre és a Hamász vezetőire feltételezett háborús bűnök miatt. Szakértő segítségével elemeztük az elfogatóparancsok realitását, hatását és lehetséges kimeneteleit.

Címlap: OMAR AL-QATTAA/AFP (BBC, Reuters, AP, Hárec, Al-Dzsazíra)

Kiemelt videóink