Szisztematikusan erőszakoltak nőket, férfiakat és gyerekeket a Hamász fegyveresei Dél-Izraelben

háború
február 22., 07:08

Szisztematikusan erőszakolhattak meg nőket, férfiakat és gyerekeket a Hamász fegyveresei október hetedikén, a gázai-izraeli háborút kirobbantó dél-izraeli mészárlásban, hozta nyilvánosságra szerdán az izraeli krízisközpont-szövetség, az ARCCI. A túlélők, szemtanúk, elsősegélynyújtók és igazságügyi szakértők vallomásait is tartalmazó jelentés szerint

a terrorszervezet fegyveresei előre kitervelten, szisztematikusan, brutálisan megerőszakolták és megkínozták az elfogott izraeli civileket,több esetben a szeretteik szeme láttára. A Supernova sivatagi rave fesztiválon történt merénylet több túlélője csoportos nemi erőszakról is beszámolt, ahol nőket erőszakoltak és sebesítettek meg, majd végül meggyilkolták őket.

Kollégáink novemberben egy izraeli szervezésű sajtóúton meglátogatták a Gázával határos, lerombolt és elhagyatott területeket, beszéltek a Hamász által elrabolt túszok családtagjaival és a támadás túlélőivel is. A Gázai övezetbe nem mehettek be.

Kfar Aza kibuc a Hamász októberi támadása után egy hónappal
photo_camera Kfar Aza kibuc a Hamász októberi támadása után egy hónappal Fotó: Bankó Gábor/444

A háborús nemi erőszak fogalma a feminizmus második hullámával került be a közbeszédbe: Pető Andrea történész, a téma egyik hazai szakértője az orosz-ukrán háború és a Magyarországon a II. világháború alatt elkövetett tömeges nemi erőszak kapcsán adott interjút a 444-nek.

Izrael a Hamász október hetedikei, több mint ezer áldozattal járó terrortámadása után indított háborút a Gázai övezetben. A helyi Egészségügyi Minisztérium szerint azóta több mint harmincezer ember halt meg, köztük rengeteg civil.

Február elején az izraeli hadsereg katonái az ENSZ segélyszállítmányt szállító autójára adhattak le lövéseket, ami a nemzetközi humanitárius jog megsértésének, de akár háborús bűncselekménynek is számíthat. A támadás következtében a világszervezet felfüggesztette a segélyszállítmányokat Gáza északi részére.

(CNN)