Minden sarkon fegyveresek őrködnek, de a félelem helyett dühöt és szomorúságot láttunk Izraelben

2023 november 13., 18:15
  • Egy hónappal a Hamász mintegy 1400 emberéletet követelő, és 240 túszt ejtő terrortámadása után Izraelben jártunk egy izraeli szervezésű sajtóúton.
  • Megtekintettük a Gázával határos, lerombolt és elhagyatott kibucot, a vérengzés egyik helyszínét, beszéltünk az elrabolt túszok családtagjaival, a terrortámadás túlélőivel, és a libanoni határhoz is eljutottunk, ahol tájékozódhattunk a Hezbollah északi támadásairól.
  • Az izraeli közhangulatot a kibontakozó háború ellenére nem a félelem uralja, hanem a sokkhatás okozta szomorúság és düh. A tüntetések gyakoriak, az utcákat a libanoni határtól Tel-Avivon át a Gázai övezet határáig a túszok arcképei lepték el, a fokozott katonai jelenlét mindenhol tapintható, tipikus utcai látvány, hogy a tartalékos katonák még civilben is megtermett gépfegyverekkel felszerelkezve élik az életüket.
photo_camera Egy Hezbollah rakétatámadás után elrendelt katonai útlezárás miatt kerülőúton haladunk Tel-Aviv felé a libanoni határról. Az autópályákon megszaporodott a katonai járművek száma.
Fotó: Bankó Gábor/444
Izraeli férfi a Hamász októberi terrortámadása után egy hónappal. Kollégáink a Kfar Aza kibucban jártak.
photo_camera Sasha, a Kfar Aza kibucot ért Hamász-terrortámadás egyik túlélője, egy hónappal a történtek után. A település szinte teljes mértékben elpusztult, a jövője kérdéses, az erről készített helyszíni riportunk itt olvasható el.
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera A kfar azai kibuc egyik felégetett házának az egykori nappalija.
Fotó: Bankó Gábor/444
Kiégett autók, autóroncsok Kfar Aza kibucban a Hamász októberi terrortámadása után egy hónappal.
photo_camera Aknavetőtűzben kiégett és kettészakadt autók a kfar azai kibucban.
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera "Bementem az egyik szobába, és öt ember maradványait láttam. Egymásba karoltak egy körben. Elégették őket. Értsék meg, naponta találkozunk holttestekkel, de itt azt láttuk, hogy egy egész családból semmi sem maradt, és életük utolsó pillanataiban egy körben egymásba kapaszkodtak. Két kisgyerek, a szüleik és a nagymamájuk" - meséli megrendülten a sajtónak a terrortámadás helyszínén a Zaka nevű szervezet egyik önkéntese, akiket akkor hívnak egy helyszínre, amikor halottakat kell összegyűjteni és elszállítani.
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera A 18 éves Jáhel a Nova fesztivált ért terrortámadás túlélője, a telefonján az ott készített privát videóit mutatja meg magyar újságíróknak. A támadás elől egy óvóhelyre menekült, ahova a terroristák kézigránátot dobtak. Jáhel megúszta könnyebb sérülésekkel, de többen meghaltak körülötte. "Legalább annyira haragszom a hadseregre és a kormányra, mint a Hamászra. Az lett volna feladatuk, hogy megvédjenek minket" - mondja.
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Jáhel megmutatja a gránát okozta sérüléseket a lábán.
Fotó: Bankó Gábor/444

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.