Gyurcsány azt javasolja az ellenzéknek, hogy nézzenek át Sulyok Tamáson

POLITIKA
május 31., 22:14

A kormánypártok távolmaradása miatt nem volt határozatképes péntek este a parlament rendkíbüli ülése, amit azért hívott össze az ellenzék, hogy határozati javaslatban ítéljék el a magyar külügyminisztérium elleni orosz kibertámadást, valamint kezdeményezzék a köztársasági elnök tisztségtől való megfosztását. A rendkívüli ülést 49 képviselő kezdeméynezte, végül összesen 45-en jelentek meg az ülésteremben.

photo_camera Forrás: OrszággyűlésÉLŐ

A napirend előtti felszólalásában Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a közmédiában nem volt lehetősége valódi vitára, majd Vitézy Dávid mellett kezdett kampányolni. A párbeszédes Tordai Bence pedig kifogásolta, hogy Kövér László péntek este 8-ra hívta össze a rendkívüli ülést, pont akkorra, amikor a főpolgármesteri vita zajlott. Majd elmodnta, hogy a külügyminsztériumot ért orosz hekkertámadásért, illetve a válasz elmaradásáért Orbán Viktor a felelős. „Orbán Putyin gazdának tartozik elsősorban felelősséggel és nem a magyar népnek.” Dócs Dávid a Mi hazánk képviselője pedig csalódását fejezte ki az uniós csatlakozás eredményei miatt: „Most már lassan ott tartunk, hogy a fél Dunántúl osztrák kézen van. Ezt hozta el az uniós, ezt hozta el az a Fidesz-kormány, amely asszisztált mindehhez másfél évtized alatt.”

A momentumos Tompos Márton végigvette, mit lehet tudni az orosz hekkerbotrányról, idézte a szakszolgálat ezzel kapcsolatos levelét. Hangsúlyozta, hogy Szijjártó Péter a történtek ellenére sem rendelte be az orosz nagykövetet, és megállapította, hogy a külügyminiszter „nem áll a józan ész talaján”. „Ha mindezt úgy teszi meg, hogy 3 hónappal a támadásról szóló jelentés után még át is veszi az oroszok Barátságért Érdemrendjét, az a külügyminiszter nem a hazáját szolgálja, és börtönben a helye.”

Szót kapott Gyurcsány Ferenc is, aki azzal kezdte, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnöknek mennie kell, mert „bűnöző”. A héten Dobrev Klára olyan dokumentumokat mutatott be, amik szerinte azt bizonyítják, hogy a köztársasági ügyvédként magyar termőföldeket játszott át külföldi kézre. Gyurcsány szerint ezt a törvénysértést senki sem vitatta. „Lehet-e független egy elnök, ha nyilvánvalóan bűnös? Nem lehet. Miért nem lehet? Azért, mert a bűnös befolyásolható. Mert a bűnös elnököt enm a közbizalom, hanem a Fidesz hatalmi akarata tartja a hivatalában.” Ezért Sulyok Tamás csak Orbán hivatali titkárának tartja. Ezért azt javasolja az ellenzéknek, hogy minden kapcsolatot meg kell szakítani az elnökkel. „Az ellenzéknek el kell kerülnie Sulyok Tamást, át kell rajtanézni, mintha elnökként nem létezne.”

Kiemelt videóink