Megint olajat talált a MOL Vecsésnél

gazdaság
május 31., 10:01

A MOL közleménye szerint újabb sikeres kutatófúrást mélyítettek Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmező további feltérképezésére.

photo_camera Fotó: MOL

Azt írják, hogy a Vecsés-1 nevű kút próbatermeltetése május 19-én kezdődött meg, ez Magyarországon a MOL második legnagyobb hozamú olajkútja lett napi 1300 hordós kezdeti termelésével, ami a tervek szerint tovább növelhető. Az olajat – hasonlóan a korábbi Vecsés-2 kúthoz – közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják feldolgozásra.

„Az új kőolajmező másfél évvel ezelőtti felfedezése bizonyította, hogy nagy lehetőségek rejlenek még a hazai szénhidrogén-kutatásban. A mostani találat pedig további 1300 hordóval növeli a vecsési olajmező napi termelését, így a két vecsési kút együtt már a MOL hazai kőolajtermelésének több mint negyedét adja. Az új, Vecsés-1 nevű kút körülbelül 1,5%-kal növeli a MOL-csoport teljes szénhidrogén-termelését. A vecsési mező nagyban támogatja azt a célt, hogy az érett mezőink természetes termeléscsökkenését ellensúlyozni tudjuk” – ezt Schubert Archibald, a MOL Magyarország Kutatás-Termelés ügyvezető igazgatója.

Közleményük szerint a MOL a következő három évben közel 100 milliárd forintot tervez befektetni magyarországi kutatás-termelési tevékenységekbe.

Kiemelt videóink