Tavaly is milliókat fizetett valaki az elítélt volt macedón elnök, Gruevszki tanácsaiért

gazdaság
május 31., 08:50

Orbán Viktor macedón jó barátja, az elítélt és 2018-ban hazánkba szökött és menedékstátuszt szerző Nikola Gruevszki 2021 nyarán gondolta úgy, hogy megalapítja saját kis cégét egy péceli Kádár-kockában. Az I.C.I.C Kft. főtevékenységként tanácsadással foglalkozik, az éves beszámolók szerint pedig van is dolga a volt macedón elnöknek, hiszen néhány millió forintot mindig kap a tanácsaiért valakitől.

A friss dokumentumok szerint ez tavaly sem volt másként, bár kevesebb munkája volt, mint egy évvel korábban. Árbevételként ugyanis 3,8 millió forintot könyvelhetett el Gruevszki, a korábbi 11 millió után. A bevételekkel szemben alig-alig van kiadása a cégnek, mindössze 1,28 millió forintot könyvelt el anyagjellegűként, és személyi jellegű ráfordítások sincsenek, hiszen nincs alkalmazottja a cégnek.

Végeredményben Gruevszki cége tavaly 2,2 millió forintos profitot termelt, amit az utolsó fillérig ki is fizetett magának osztalékként. Hasonlóan tett már tavaly is, amikor minden pénzt kivett a cégből, amit korábban nyereségként megtermelt, így két év alatt 14,7 millió forinthoz jutott a volt elnök.

Gruevszki vélhetően a mai napig jó kapcsolatot ápol a magyar kormány tagjaival. Még 2019-ben derült ki, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a saját irodájában szokta fogadni Gruevszkit, hogy tanácsát kikérje a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos ügyekben. A miniszter szerint ugyanis tőle tudják a leghitelesebb információkat beszerezni a térségről, hiszen 10 évig volt miniszterelnök.

Kiemelt videóink