Végleg csak a Hamász megsemmisítése után áll le Izrael – szögezte le a tűzszünet ügyében taktikázó Netanjahu

külföld
június 02., 09:37

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton ismételten leszögezte, hogy Izrael csak a Hamász teljese megsemmisítése után hajlandó leállni a háborúval Gázában.

„Izrael feltételei nem változtak: a Hamász katonai és irányítóképességének a megsemmisítése, minden túsz kiszabadítása és annak biztosítása, hogy Gáza ne jelentsen többé fenyegetést Izraelre nézve.”- fogalmazott Netanjahu. A miniszterelnök nyomatékul hozzátette, hogy

„tévedés azt képzelni, hogy Izrael beleegyezik egy állandó tűzszünetbe, mielőtt ezek a feltételek teljesülnek”.Netanjahu ezzel Joe Biden amerikai elnök pénteki béketervére reagált és az esetleges látszat ellenére inkább támogatta azt..

Biden az egész világot meglepve olyan háromlépcsős béketervet ismertetett pénteken, ami állítása szerint az izraeli fél ajánlata, amit ő hoz nyilvánosságra. Az amerikai elnök láthatólag nyomást próbál ezzel gyakorolni mind a Hamászra, mind a keményvonalas izraeli politikusokra.

a terv szerinti három szakasz:

  • Hathetes átfogó fegyverszünet, aminek idejére az izraeli hadsereg kivonul a Gázai övezet lakott területeiről. A Hamász által fogvatartott izraeli túszok - főleg nők, idősek, sebesültek - és amerikai állampolgárok szabadon bocsátása több száz, izraeli börtönökben fogvatartott palesztin elítéltért cserébe.
  • A további túszok - férfiak, katonák - elengedése az izraeli csapatok visszavonásáért Gázából. A civil lakosság visszatérhet, napi hatszáz teherautónyi humanitárius segély érkezik az övezetbe. „Az ideiglenes tűzszünet addig tart, amíg a Hamász betartja vállalt kötelezettségeit, az izraeli javaslat célja a háború végleges beszüntetése”, mondja Biden.
  • Gáza újjáépítése. Az elhunyt, meggyilkolt izraeli túszok holttesteinek hazaszállítása.

Figyelemre méltó, hogy az egy nappal később minderre reagáló Netanjahu nem állította, hogy a Biden által nyilvánosságra hozott tervhez ne lenne köze a kormányának. És nem cáfolta tételesen a hathetes indító fegyverszünet lehetőségét sem. Nyilatkozatával inkább a saját szélsőségeseit igyekszik nyugtatni.Hogy nem alap nélkül tart a saját kormánya jobbszárnyától, azt jól mutatja, hogy a kormány két szélsőjobboldali minisztere is lemondással fenyegetőzött, arra az esetre, ha Netanjahu elfogadná a Biden-tervet - jelentette a BBC. Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter mereven ellenzik, hogy a Hamász megsemmisítése előtt bármilyen alkut kössenek. Yair Lapid ellenzéki vezető viszont közölte, hogy hajlandók a szavazataikkal segíteni a kormányt, ha a miniszterelnök támogatja a béketervet.