A belga külügyminiszter is megvonná Magyarország vétójogát

külföld
június 03., 08:15

Belgium nem engedi el egyszerűen az uniós elnökséget, kevesebb mint egy hónappal azelőtt, hogy átadja a tisztséget Magyarországnak, Hadja Lahbib belga külügyminiszter a Politicónak azt mondta, hogy az EU-nak nem szabadna megremegnie Magyarország jogállamisági jogsértései miatt, és azt szorgalmazta, hogy Budapestet fosszák meg a vétójogától. Az Európai Bizottság élére jelölt politikusok közül kettő is hasonló véleményen van.

photo_camera Hadja Lahbib belga külügyminiszter Fotó: ERIC LALMAND/Belga via AFP

„Úgy gondolom, hogy bátornak kell lennünk ahhoz, hogy döntéseket hozzunk” – mondta Lahbib, aki szerint az EU-nak végig kell vinnie a 7. cikk szerinti eljárást. Brüsszelnek túl kell lépnie a konfrontációtól való félelmén, mondta Lahbib, hozzátéve, hogy be kell vetni a 7. cikk legkeményebb részeit, amik lehetővé teszik, hogy minősített többséggel megfosszanak egy országot bizonyos jogoktól.

„Magyarország fő feladata most az, hogy az EU-t távol tartsa a szomszédban zajló háborútól” - mondta a lapnak Magyarország uniós képviseletének szóvivője. „Ha a háború eléri az EU-t, akkor a 7. cikkely lesz a legkisebb problémánk”.

Több uniós ország és az Európai Parlament szerint Magyarország nem érdemli meg az uniós pénzeket. Közben Orbán egyre dacosabbá vált, vétójogával élve blokkolja az Ukrajnának nyújtott támogatásokat, és Moszkvával és Pekinggel is barátkozik. A Politico szerint azonban Brüsszel nem akar nagyobb konfliktust, főleg azért, mert nem tudja, Magyarország hogyan fog reagálni: Orbán Viktor népszerűbbé válhat, az EU-párti hangulat összeomolhat, Budapestet még inkább Moszkva és Peking karjaiba sodorhatják.

A lap szerint Lahbib nyilatkozata nem biztos, hogy hirtelen megváltoztatja azok véleményét, akik haboznak keményebb lépéseket tenni Budapesttel szemben, de az, hogy egy uniós külügyminiszter nyilvánosan felveti ennek lehetőségét, önmagában is figyelemre méltó.

A Politico múlt héten még arról írt, Magyarország csúcspozíciót veszíthet: az uniós vezetőknek állítólag elegük van Orbán Viktor Ukrajnával szembeni folyamatos obstrukciójából, ezért azzal tervezik büntetni, hogy Magyarországnak gyenge tárcát adnak a következő Európai Bizottságban, Várhelyi Olivér pedig elbúcsúzhat a bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciótól.

Kiemelt videóink