Elítélt bűnözőként 37 országból van kitiltva Donald Trump

külföld
június 03., 06:40

Miután 34 vádpontban bűnösnek találták, esetleges elnökké választása után Donald Trump – aki akár börtönbe is kerülhet, akkor is elindul – egy komoly, a diplomáciát érintő adminisztrációs problémával szembesülhet majd: az Egyesült Államokkal együtt a világ 38 országa tiltja meg a beutazást elítélt bűnözőknek. Vagyis Trumpnak 37 országba csak külön engedéllyel lehetne majd belépni.

Ráadásul ezek között számos olyan ország van, amely diplomáciailag érzékenynek számít. Egyrészt a bűnözők beutazását tiltó országok között van az Egyesült Államok több erős szövetségese, mint például az Egyesült Királyság, Ausztrália és Kanada. A listán számos olyan nemzet is szerepel, amelyek sürgető külpolitikai kérdések középpontjában állnak, mint Kína, Izrael és Mexikó – írja a YahooNews. (Az európai államok közül Nagy-Britannián kívül Írország és Törökország tiltja az elítéltek beutazását az országba.)

Az egyes államok kormányai persze dönthetnek, és bizonyos esetekben döntenének is úgy, hogy kivételt tesznek Trump számára, ha elnökként külön engedélyt kérne a látogatásra. A lap megjegyzi: Trump nem az első lenne elnök lenne, akinek ilyen külön engedélyt kellene kérnie. George W. Busht az 1970-es években ittas vezetésért tartóztattak le, ezért az elnöksége idején egy hivatalos kanadai látogatáshoz különleges mentességet kellett kérni (végül engedélyezték neki a beutazást).

Pedig Bush esetében a körülmények kicsit mások voltak: a bűncselekmény évtizedekkel korábban történt, csak szabálysértésnek minősült, és soha nem került bíróság elé (Bush a letartóztatáskor elismerte, hogy ittasan vezetett, és megúszta pénzbírsággal és a jogosítvány ideiglenes felfüggesztésével). Nehéz megmondani, hogy Trump 34 új, bűncselekmény miatt hozott ítéletét hasonló módon kezelnék-e, írja a portál.