Orosz kibertámadásoktól tart a lengyel kormány az EP-választás előtt

külföld
június 03., 16:10

A lengyel digitalizációért felelős miniszter bejelentette, hogy újabb, a kulcsfontosságú lengyelországi infrastruktúra ellen irányuló kibertámadásokat hárítottak el a lengyel hatóságok vasárnap és hétfőre virradó éjjel. Pár nappal korábban a lengyel állam hírügynökségét támadták meg orosz hekkerek, hogy az Ukrajnába küldendő katonákról szóló álhíreket terjesszenek.

Krzysztof Gawkowski szerint az európai parlamenti választások előtt előfordulhat a választási folyamat destabilizására irányuló kísérlet a virtuális térben. „Körbevesz minket az orosz zászló által fémjelzett dezinformáció” - monsta a miniszter.

Donald Tusk és Krzysztof Gawkowski digitalizációs miniszter
photo_camera Donald Tusk és Krzysztof Gawkowski digitalizációs miniszter Fotó: FOTO OLIMPIK/NurPhoto via AFP

A hírügynökség rendszerét az egyik munkatárs fiókján telepített rosszindulatú szoftver felhasználásával törték fel. A miniszter szerint az incidens célja pánikkeltés, valamint a rendszer összezavarása volt. Gawkowski szerint vasárnap és hétfőre virradóan több incidens is történt Lengyelországban, amik a kulcsfontosságú infrastruktúra elleni összehangolt támadás jellegét öltötték. Azt mondta, ilyen kritikus incidensekre naponta kerül sor. Lengyelország a kiberbiztonság terén jelenleg „már nem hideg-, hanem bizonyos elemeiben melegháborút folytat Oroszországgal”.

Az orosz kibertámadások miatt a lengyel kormány új kiberbiztonsági beruházásokat tervez, ezért egy kibervédelmi pajzsot létesítene több mint 3 milliárd zloty (270 milliárd forint) befektetésével. A projekt célja különféle intézmények teleinformatikai biztonságának erősítése, a legnagyobb korszerűsítésre azonban az önkormányzatok szorulnak. A tervek szerint 2-3 éven belül szeretnék megvalósítani a projektet, részben az Európai Unió helyreállítási forrásaiból.

Ugyanakkor a kormány jelenleg nem tervezi, hogy magasabb szintre emelné a közigazgatási intézmények kibervédelmi készültségét. Donald Tusk kormányfő februárban kettes szintre csökkentette a négyfokú skálán az említett kibervédelmi szintet. Előtte, 2022 februárjától Lengyelországban a hármas fokozat volt érvényben. (MTI)

Kiemelt videóink