Több mint négyszázan mégsem indulnak a választáson

belföld
június 03., 07:52

A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint a mostani, június 9-i önkormányzati és EP-választásra állított jelöltek közül 426-an már „kiestek”, azaz valamilyen ok miatt megszűnt a jelöltségük.

A 426-ból 137-en polgármesterjelöltek voltak, 216-an egyéni listás képviselőjelöltek, 40-en egyéni választókerületi jelölt, 24-en települési kompenzációs listás jelölt, míg kilencen pártok megyei listáin szerepeltek.

A jelöltség a nyilvántartásba vétel és a választás közötti öt hétben megszűnhet visszalépés, a választójog elveszítése vagy elhalálozás miatt. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson például több mint ötszázan estek ki a választás előtt, írja az MTI.

A nemzetiségi választáson 229 jelölt esett ki eddig, ebből 207 települési nemzetiségi jelölt volt, 20 területi és 2 országos listás jelölt.

A kiesett jelölteket a választási eljárási törvény szerint le kell húzni a szavazólapról. Azokat a változásokat, amik a múlt hétig történtek, még le tudta követni a nyomda új szavazólapok kinyomtatásával, a mostanitól kieső jelölteket a helyi választási irodák húzzák le a szavazólapokról.

Az NVI honlapján hétfő délelőtt olvasható adatok szerint jelenleg 4 főpolgármester-jelölt, 7643 polgármesterjelölt (ebből 107 fővárosi kerületi), 46 237 települési önkormányzati képviselőjelölt és 1930 megyei, illetve fővárosi listás jelölt készül a választásokra. Az összes önkormányzati választási jelöltszám így 55 814. Öt éve a választás napján 54 884 jelölt volt versenyben a mandátumokért, amikből idén kevesebbet osztanak ki, mint 2019-ben (hiszen a népesség is csökkent).