Ausztria támogatja Belgium ötletét, miszerint tovább kellene léptetni a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben

külföld
június 04., 06:23

„Mind a 27 tagtól elvárjuk, hogy tiszteletben tartsa azokat az elveket, amikre közös Uniónk épül. Ez különösen igaz a soros EU-elnökre. Ezt szem előtt tartva támogatjuk a Magyarország elleni 7. cikk szerinti eljárás szigorú folytatását”– mondta a Politico-nak az osztrák külügyminisztérium szóvivője, aki támogatta Belgium javaslatát, miszerint Magyarországot meg kellene fosztani a vétójogától. Hadja Lahbib belga külügyminiszter szerint Brüsszelnek túl kell lépnie a konfrontációtól való félelmén, és tovább kellene léptetni a 7. cikk szerinti jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, megfosztva így szavazati jogától az EU Tanácsában.

Az Európai Parlament épülete Strasbourgban.
photo_camera Az Európai Parlament épülete Strasbourgban. Fotó: Alexey Vitvitsky/Sputnik

Szijjártó Péter reagált belga kollégájának nyilatkozatára, szerinte Lahbib „a béke hangját akarja elnémítani”, Brüsszel pedig el akarja nyomni a békepárti erőket, és az utolsó akadályt is el akarják tüntetni a háború útjából azzal, hogy elhallgattatnák, illetve kizárnák Magyarországot a döntéshozatali folyamatokból.

A Politico múlt héten még arról írt, Magyarország csúcspozíciót veszíthet: az uniós vezetőknek állítólag elegük van Orbán Viktor Ukrajnával szembeni folyamatos obstrukciójából, ezért azzal tervezik büntetni, hogy Magyarországnak gyenge tárcát adnak a következő Európai Bizottságban, Várhelyi Olivér pedig elbúcsúzhat a bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciótól.