Bűnügyi felügyelet alá helyezték Gyárfás Tamást

bűnügy
június 04., 10:54

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva elrendelte Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott bűnügyi felügyeletét a Fenyő János médiavállalkozó megöletése miatt indult ügyben kedden.

Gyárfás a bíróságon, 2020-ban
photo_camera Gyárfás a bíróságon, 2020-ban Fotó: botost/444.hu

„Az emberölés bűntette miatt Gy. T. és társa ellen folyamatban levő büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla a 2024. június 4-én meghozott végzésével az elsőfokú bíróság határozatát megváltoztatva elrendelte Gy. T. elsőrendű vádlott bűnügyi felügyeletét a másodfokú eljárás befejezéséig. Az elsőrendű vádlott engedély nélkül Magyarország közigazgatási területét nem hagyhatja el, lakó- és tartózkodási helyét nem változtathatja meg. Köteles továbbá hetente egy alkalommal a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon személyesen jelentkezni” – írja a Fővárosi Ítélőtábla.

Gyárfást mint Portik Tamás bűnsegédjét, február 8-án ítélték 7 évre. Portik életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Fenyő János 1998-as meggyilkolása ügyében. A szökéstől félve az ügyészség akkor kezdeményezte Gyárfás letartóztatását, vagy házi őrizetbe vételét. Ezt a kezdeményezést a bíróság akkor elutasította, ez ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyészi fellebbezést részben megalapozottnak találta. A törvényszék álláspontjával ellentétben úgy ítélte meg, hogy az „elérhetetlenné válás” veszélye jelenleg megállapítható az elsőrendű vádlott esetében, mert a nem jogerősen kiszabott 7 év szabadságvesztés olyan hosszú büntetés, „ami a vádlott szökési, elrejtőzési szándékát kétségtelenül kiválthatja, annak elhatározását megerősítheti”.

A közlemény szerint „az ügyészség érveivel szemben a törvényszék helyesen foglalt állást abban a kérdésben, hogy a 75. életévét betöltött vádlott kedvező személyi körülményei, így rendezett életvitele, családi kötődései, vállalkozása, vagyona, továbbá a több éve tartó bírósági eljárás egésze alatt tanúsított együttműködő magatartása, az eljárási cselekményeken való hiánytalan jelenléte csökkenti a kiszabott szabadságvesztés mértékére tekintettel felmerülő szökés, elrejtőzés reális veszélyét”. Azt írják, hogy „tévedett azonban a törvényszék, amikor a letartóztatás helyett az enyhébb kényszerintézkedés elrendelését sem találta szükségesnek, a kedvező személyi körülmények ugyanis a szökés, elrejtőzés veszélyét csökkentik ugyan, de teljesen nem zárják ki”.

Az ítélőtábla közleménye szerint az elsőrendű vádlottal szemben alkalmazott bűnügyi felügyelet sem a szükségesség, sem az arányosság elvét nem sérti, kifejezetten méltányos, tekintettel a vádbeli cselekményért bizonyítottság esetén kiszabható büntetés nagyságára.

A Fővárosi Törvényszék februárban 7 év fegyházra Gyárfás Tamás producert, mint Portik Tamás bűnsegédjét. Portik életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Fenyő János 1998-as meggyilkolása ügyében. Gyárfás büntetése négyötödének letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra.