Csehország már jövőre teljesen lejön az orosz olajról

külföld
június 04., 19:29

Legkésőbb a jövő év közepére teljesen megszűnik Csehország függősége az orosz kőolajtól - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden a közép-csehországi Nelahozevesben, miután találkozott az ország vezetékhálózatát üzemeltető Mero állami cég vezetőségével.

Petr Fiala
photo_camera Petr Fiala Fotó: ANDREW THOMAS/NurPhoto via AFP

Amint elkészül az olasz TAL kőolajvezeték kibővítése, a kormány azonnal kérni fogja az orosz kőolaj- és földgázbehozatalra szóló uniós kivétel megszüntetését. Az olaszországi Trieszt és a német Ingolstadt közti vezeték bővítését Csehország kezdeményezte, a technológiai előkészítés az év végére, a bővítés maga a jövő év első felére készülhet el. Az orosz olajszállítmányokról való eltávolodás azután kezdődött, hogy Oroszország 2022 februárjában lerohanta Ukrajnát. Ezzel Csehország 60 év után válik függetlenné az orosz Barátság kőolajvezetéktől.

A bővítéssel a TAL kapacitása 4 millió tonna kőolajjal nőne. A többletet a nyugat-csehországi Litvínovban és Kralupy nad Vltavouban lévő kőolaj-finomítók dolgoznák fel. Ingolstadt és Kralupy között a cseh állam már korábban felépített egy kőolajvezetéket.

Mindkét kőolaj-finomító tulajdonosa a lengyel Orlen Unipetrol. A cég bejelentette, hogy a litvínovi kőolaj-finomító átállása más kőolajra technológiai szempontból kész, már tesztelik az új berendezéseket. Litvínovban tavaly év végétől már több országból származó kőolajat dolgoznak fel, az orosz kőolaj felhasználása 22 százalékkal csökkent. Kralupyban eddig sem orosz kőolajjal dolgoztak.

Csehország tavaly 7,4 millió tonna kőolajat importált, ennek 58 százaléka a Barátság, a többi az Ingolstadtot és Kralupy nad Vltavout összekötő IKL vezetéken keresztül érkezett. (Rferl/MTI)

Kiemelt videóink