Egy az egyben pelikánná változott a gödöllői Fidesz

belföld
június 04., 13:43

A több mint 30 ezres Gödöllőn hiába is keresünk fideszes jelöltet, nem találunk. Különös, mivel a 2019-es polgármester-választáson a fideszes Kolozs Csaba alig pár százalékponttal kapott ki a várost a rendszerváltás óta vezető Gémesi Györgytől, kettejük között alig hatszáz szavazat volt a különbség. Hárman indulnak:

  • Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)
  • Henkei Viktória (Tisztesség-Emberség Városvédő Egyesület)
  • Kolozs Csaba (GDL Pelikán)

Hová tűnt a Fidesz?

Nos, a Fideszt elnyelte a Pelikán. Vagyis a Pelikán maga a Fidesz.

Négy és fél évvel ezelőtt Kolozs Csaba még a Fidesz jelöltjeként szenvedett szoros csatárban vereséget Gémesitől. A Fidesz hat 2019-es egyéni választókerületi győzteséből hárman indulnak pelikánosként: Kocsi Tamás, Máthé László és Török Sándor. A képviselő-testületben ők a mai napig fideszesekként vannak feltüntetve.

Gödöllőn valamiért jobbnak látják, ha nem az állampárt nevével kampányolnak. És még a plakátjaikon sem emlékeztet semmi a Fideszre, még egy narancssárga csík sem:

photo_camera Forrás: olvasói fotó

A GDL Pelikán újságot a 2019-es választás után alapították a fideszesek, ebből lett a mostani választáson induló Pelikán. De miért pont pelikán? Maga a madár az 1870-es években kipusztult idehaza, ritkaságszámba megy, ha egy-egy példány mégis felbukkan. A Pelikán-ügyirat címet viselő, Amerikában játszódó politikai thrillerhez sem lehet sok köze, legalábbis nagyon reméljük, mert abban a filmben a Legfelsőbb Bíróság két tagját is meggyilkolják. Netán a pelikán életmódja, tulajdonságai között kell keresgélnünk? Víz mellett élnek, hatalmas testűek, csőrszerű orruk van, csoportosan vadásznak. Ez lenne a Fidesz gödöllői szervezete?

A választ az újságjukban adták meg egy 2019-es, A pelikán régi-új arca címet viselő cikkben. „Városunk 1989-től kezdődő újkori életének része volt ez a szimbólum, sokan és sokat hivatkoztak rá, mint a polgári megújulás, konzervatív értékrend jelképére” – írták. A kiterjesztett szárnyú pelikán önerejével táplálja fiókáját, több református templom szószékének koronáját is díszíti, és Gödöllő első temploma is református volt. Áldozatkészség, szolidaritás, egymás szolgálata. Ez a pelikán, vagyis a Gödöllőn rejtőzködő Fidesz. (És közben számos olvasónk jelezte, hogy Gödöllő címerállata is a pelikán.)

2019-ben még maga Orbán Viktor is ellátogatott Kolozs Csabához.

Plakátjukon diszkréten bár, de ott volt a Fidesz és a KDNP logója:

A mostani kampányban nehézsúlyú fideszes politikussal nem igazán találkozni Kolozs Csaba Facebook-oldalán. Mi több, a gdl.hu-nak adott interjúban se a Fidesz, se Orbán Viktor neve nem hangzik el.

Kiemelt videóink