Szijjártó szerint „a háborús őrület eluralkodott az európai vezetők körében”

POLITIKA
június 04., 06:28

Szijjártó Péter Marcaliban járt, ahol napokkal az önkormányzati és EP-választások előtt mi másról, mint a háborúról beszélt. Sőt, a háborús plakátokkal riogató Fidesz-kormány külügyminisztere az MTI beszámolója szerint „ostorozta a háborús őrületet”, ami „eluralkodott az európai vezetők körében”.

A lakossági fórumon Szijjártó „üdvözölte” a közelgő svájci békekonferenciát, de problémásnak nevezte, hogy azon nem lesz ott Oroszország, majd elmondta, hogy egyébként a magyar kormány is mérlegeli, milyen szinten is vegyen részt békekonferencián, miután az „korlátozott reményekkel kecsegtet az eredményesség szempontjából”.

Arról beszélt, hogy az orosz és az ukrán felet egyedül „külső tényező ültetheti tárgyalóasztalhoz”, de szerinte a nagyhatalmak vezetői közül senki sem alkalmas erre a szerepre. Viszont úgy gondolja, hogy ebben változás jöhet, ha – a nemrég elítélt – Donald Trump nyeri idén az amerikai elnökválasztást, mivel ő Szijjártó szerint egy „megoldó ember, aki két lábbal áll a földön, és így vele minden eddiginél jobb esély kínálkozhat a béke megteremtésére”.

Végül arról is beszélt, hogy „rendkívüli nehézségekkel néznek szembe a békepárti politikusok”, akikre szerinte „hol fizikai, hol jogi, hol politikai eszközökkel vadásznak”. Szijjártó szerint ezt „jól demonstrálja”, hogy Trumpot bűnösnek találta a bíróság a választási kampány idején, illetve hogy Robert Fico ellen nemrég merényletet követtek el.

Kiemelt videóink