A szélsőjobbosnál is szélsőjobbosabb EP-frakciót rakna össze az AfD Toroczkaiékkal és oroszbarát erőkkel

külföld
június 05., 18:39

Új politikai frakciót próbál összehozni az Európai Parlamentben a német AfD, miután a német radikális jobboldali pártot kizárta az Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoport. Ez a tömörülés lenne az otthona a legradikálisabb jobboldali pártoknak, akikkel még Le Pen és szövetségesei sem akarnak együttműködni. Ide tartana a Mi Hazánk is, kétséges azonban, hogy összejön-e a frakcióalakításhoz szükséges számú képviselő.

A német AfD a Mi Hazánk legfontosabb európai szövetségese - jelentette ki Toroczkai László hétfő este a Partizánban. A Mi Hazánk elnöke Gulyás Mártonnak azt is megerősítette, hogy pártja immár az AfD-vel együtt szeretne részt venni egy új európai pártcsalád megalakításában, amihez további radikális jobboldali pártokat próbálnak megnyerni.

Ez volt a fő célja annak a találkozónak is, amit múlt pénteken Budapesten tartottak. A tárgyaláson az a Maximilian Krah képviselte a Németországban 16 százalékon álló AfD-t, aki miatt néhány nappal korábban felrobbant az eddigi európai szélsőjobb szövetség, az Identitás és Demokrácia. Miután ugyanis Krah, az AfD európai listavezetője egy interjúban arról beszélt, hogy nem minden volt SS-tag bűnös, pártja eltiltotta a további kampányolástól. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke pedig a kijelentésre reagálva megszakította a politikai kapcsolatot az AfD-vel, majd azt is elérte, hogy az európai radikális jobboldali pártcsalád, az Identitás és Demokrácia (ID) kizárja a német pártot.

Az Identitás és Demokrácia egyik találkozója Lisszabonban tavaly novemberben.
photo_camera Az Identitás és Demokrácia egyik találkozója Lisszabonban tavaly novemberben. Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Le Pen számára Krah nácirelativizálónak értett szavai inkább csak jó apropót jelentettek, hogy még az EP-választás előtt megpróbálja újrarendezni az európai jobboldali erőviszonyokat, a leginkább elutasított szélsőségek eltávolításával pedig a konszolidáltabb, partiképes jobboldal felé pozicionálja magát.

Hogy ennek milyen hatása lesz a régóta emlegetett, de idáig mindig kudarcot valló szuverenista, euroszkeptikus jobboldal lehetséges koalícóira, még kérdés, de ezzel hirtelen az AfD-nek és a hozzá közelálló más pártoknak is gyorsan egy B-tervet kell letenniük az asztalra. Erről szólt a pesti találkozó is.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Míg Toroczkaiék korábban azt tervezték, hogy ők is az ID-hez csatlakoznának, ha bejutnak az EP-be (a közvélemény-kutatások alapján erre nagyobb az esély, mint a kimaradásra, de közel vannak az ötszázalékos bejutási küszöbhöz) az AfD kipaterolása után immár azon vannak, hogy az AfD-vel és másokkal együtt hozzanak létre egy új radikális pártcsaládot.

„Semmi baj nincs az AfD-vel, az AfD természetesen nem náci, nagyon súlyos lejárató kampány folyik ellenük”

– mondta Toroczkai László a Partizánban, hozzátéve, hogy szerinte Krahot az ominózus interjúban „csőbe húzták a globalista újságírók”, és kiforgatták a szavait - erről személyesen is beszélt az ideiglenesen saját pártja által is visszavonultatott Krahhal. Arról egyébként, hogy az SS tagjai bűnösek voltak-e, a Mi Hazánk elnökének, mint mondja, nincs álláspontja, „mert nem történész”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.