Budapesten bujkál az Orlen volt vezérigazgatója, akit éppen elszámoltatni próbál a lengyel kormány

POLITIKA
június 05., 13:01

Daniel Obajtek, az Orlen olajipari cég volt vezérigazgatója egy Andrássy úti luxuslakásban bujkál - nyomozta ki a VSquare.

Obajtek budapesti tartózkodása azért hírértékű, mert több korrupciógyanús ügyben is nyomoznak ellene a lengyel hatóságok. Donald Tusk lengyel miniszterelnök az Orlennel szembeni vizsgálatokat az előző kormánnyal és a jobboldali Jog és Igazságosság párttal (PiS) szembeni elszámoltatás eddigi legfontosabb lépéseként tálalja.

Az EP-választáson PiS-jelöltként induló Obajtek az elmúlt hetekben többször is tagadta, hogy külföldön bujkálna a lengyel média elől. A VSquare viszont többnapos nyomozásával bebizonyította, hogy mégis ezt teszi.

Orbán Viktor és Daniel Obajtek 2022 februárjában a Karmelitában
photo_camera Orbán Viktor és Daniel Obajtek 2022 februárjában a Karmelitában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Obajtek egy 147 négyzetméteres, 1,6-2 millió euró értékűre becsült penthouse apartmanban él jelenleg az Andrássy úton. A lakás tulajdonosa egy NER-hez köthető ingatlanfejlesztő cég.

Obajtek az elmúlt hónapokban több olyan videót is feltöltött közösségi médiás fiókjaira, amik bizonyítottan Budapesten készültek. Egyes felvételek a luxuslakásban, mások pedig a Városligetben.

A 444 egyébként a január 18-ai kormányinfón megkérdezte Gulyás Gergelytől, felmerülhet-e olyan helyzet, hogy a magyar kormány segít lengyel politikusoknak úgy, mint a volt macedón miniszterelnök Nikola Gruevszkinek, akinek menedékjogot adott Magyarország? Gulyás általánosságban azt válaszolta, hogy ha valaki megfelel a menekültstátusz feltételeinek, annak meg kell azt adni, függetlenül attól, hogy mi a foglalkozása.

Kiemelt videóink