Itt az év első kormányinfója

  • 2024-ben első alkalommal volt kormányülés a héten.
  • Ezután pedig Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra először beszélnek arról, hogy mit, miért tesz a kormány.
  • Tudósítónk a helyszínen.
január 18., 11:20

A csehek szervezik a V4-találkozót

Helyre lehet-e állítani a V4-es kapcsolatokat? - kérdezi a Metropol és Ripost közös tudósítója. Gulyás Gergely szerint a soros V4-elnök Csehország feladata a négy kormányfő találkozójának megszervezése.

A kormányinfónak ezzel vége.


január 18., 11:15

Gulyás: A disznókat moslékkal etessék!

Miért tilos a saját háznál nevelt sertéseket moslékkal etetni? - kérdezte a Magyar Fórum. Gulyás azt javasolta, hogy a disznókat moslékkal etessék.

Az európai raktárak tele vannak ukrán gabonával. Hogyan lehet ezt kivédeni? A Nébih ellenőrzésével, mondta Gulyás.

január 18., 11:08

A puccsistákkal is tárgyalunk

Mi lenne a magyar–ukrán-csúcs értelme? - kérdezte a Blikk. Ilyen lenne a magyar oktatás korábbi feltéteke szerinti megszervezése vagy a már eddig is nyújtott humanitárius segítség, mondta Gulyás.

Nigerben fél éve államcsíny volt, ezt Orbán is elítélte, most mégis egy puccsista vezetéssel tárgyalt Magyarország. Gulyás szerint ez így van, de muszáj együttműködni, különben migránsok milliói érkeznek Európába.

A január végén várható Volán-sztrájkról: reméljük, hogy egyezség lesz.

január 18., 11:03

Ficóval csak folyamatban lévő ügyek kerültek szóba

Olyan korábbi ügyek nem, mint például Malina Hedvigé, mondta Gulyás Gergely az mfor kérdésére, hozzátéve, hogy ennek ellenére fontos kérdésnek tartja.

január 18., 11:01

Gulyás birodalmi tempóra tompította Kocsis náci tempóját

A Telex arra kérdezett rá, hogy Kocsis Máté náci tempót említett Daniel Freund német ep-képviselő felszólalása kapcsán. Gulyás ezt birodalmi tempóra tompította.

A NATO erősebb lenne Svédországgal? Több ország nagyobb erő, mondta Gulyás, de a svéd hozzájárulás minimális, mert az USA a döntő, és van nagy jóindulattal 5-6 nagyobb ország.

Szegeden erdőt akar irtani a Szeged-Csanádi Egyházmegye, hogy iskolát építsen. A kormány az ukrajnai helyzetre hivatkozva adott engedélyt. Gulyás szerint valóban „állja a vitát” a kormány eszköze, de szerinte nem összefüggő erdőről van szó, hanem egy olyanról, ahol fák is vannak. Szerinte a szegedi baloldal a hagyományaihoz híven a katolikus egyháznak akar ártani.

január 18., 11:00

Aki megfelel a menekültstátusz feltételeinek, annak Magyarország megadja

A rákosrendezői beruházással kapcsolatban mit garantál a befektető, kérdezi a 444 tudósítója, Molnár Kristóf. Gulyás Gergely szerint erről még folynak a tárgyalások, a nemzetközi szerződésben benne lesz, hogy a befektető mekkora beruházást hoz, magyar részről pedig az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket. Részleteknél még nem tartanak.

Mi indokolja az idegenrendészeti törvény módosítását, ami alapján belügyminisztériumi engedéllyel igazolhatnak harmadik országbeli játékosokat a sportklubok, miközben harmadik országbeli állampolgár közül mások nem nyújthat be tartózkodási engedély iránti kérelmet január 1. és február 29. között? Gulyás Gergely szerint az átigazolási időszak sajátosságai indokolják ezt a kivételt. A miniszter szerint világszerte megfigyelhető trend a sportban, hogy a világ minden részéről igazolnak a csapatok.

Felmerülhet olyat helyzet, hogy a magyar kormány segít lengyel politikusoknak úgy, mint a volt macedón miniszterelnök Nikola Gruevszkinek, akinek menedékjogot adott Magyarország? Gulyás Gergely általánosságban azt válaszolta, hogy ha valaki megfelel a menekültstátusz feltételeinek, annak meg kell azt adni, függetlenül attól, hogy mi a foglalkozása.

Tudósítónk arról is kérdezett, hogy Lázár János azt mondta, minden település lakóinak alkotmányos alapjoga, hogy vezessen oda busz vagy vonat - ez azonban négy magyar településre nem igaz. Gulyás Gergely elmondta, jelezni fogja ezt Lázár János közlekedési miniszternek.

január 18., 10:47

Erasmus: Gulyás bízik a megegyezésben

Tudomásul kéne venni, hogy az Erasmus-programot nem finanszírozza az EU? - kérdezte a Magyar Hírlap. Gulyás bízik a megegyezésben.

január 18., 10:43

Gulyás: A Szovjetunióban jobban tisztelték a jogot, mint az EU-ban

Gulyás Gergely szerint naivitás azt gondolni, hogy az EU-s pénzek ügyében jogi vita zajlik: ez politikai vita. Az ATV kérdésére arról beszélt, hogy a Szovjetunióban a jognak nagyobb tisztelete volt, mint az EU-ban. Arra számít, hogy a lengyel kormány meg fogja kapni a forrásokat, mert őket szeretik, a magyar kormánytól viszont vissza fognak tartani további forrásokat.

január 18., 10:39

A Covid alatt átvertek minket a közös hitelfelvétellel

A Salgótarjánban működő, magyarokat elbocsátó dél-koreai gyárról kérdezett a 24.hu. Gulyás szerint olyan arányban bocsátottak el magyarokat, mint külföldieket. Magyarokat el lehet bocsátani továbbra is, de helyükre csak magyarokat lehet felvenni.

Ukrajnát eddig is támogattuk, a magyar javaslat szerint nemzeti alapon kellene kétoldalú szerződést kötni. Magyarország az EU-val való közös hitelfelvételtől tartózkodik, mert a Covid alatt ezzel már „átvertek” minket. Az is fontos, hogy Ukrajnát ne az EU-s költségvetésen belül támogassuk.

A gyerekek érdekével ellentétes-e, ha egy állami intézménnyel szemben egy homoszexuális pár nevel egy gyereket? - szólt a kérdés. Novák szerint ez a kérdés nem merül fel.

január 18., 10:33

Akkor lesz Orbán-Zelenszkij találkozó, ha lesz értelme, csak a fotók miatt nem érdemes

Mi lesz a gyermekvédelmi törvény szigorításával, kérdezi a Mandiner. Gulyás Gergely szerint elsősorban megvédeni kell ezt a törvényt, de ha érkezik érdemi javaslat a törvény jobbá tételére, akkor megfontolják.

Arról, hogy vannak-e előkészületek az Orbán-Zelenszkij találkozóra, Gulyás miniszter azt válaszolta: a tervezett Szijjártó-Kuleba külügyminiszteri találkozó már maga az előkészítés. Az Orbán-Zelenszkij találkozó pedig akkor jöhet létre, ha valóban lesz értelme, csak a fotók kedvéért nem érdemes megrendezni.

január 18., 10:28

Gulyás elmerengett a 2009-es magyarellenes Robert Ficón

A Nigerben és Csádban járt magyar delegációról kérdezett a TV2. A migráció legfontosabb kibocsátási pontja a Száhel-övezet, ezért ott kell segíteni, mondta Gulyás.

Ukrajnával enyhül-e valaha a viszonyunk? Törekedni kell jószomszédi kapcsolatokra, ráadásul több tízezer magyar él Kárpátalján. Gulyás emlékeztetett arra, hogy 2009-ben Robert Fico vezette párt többségével a Kárpát-medence szó használatát ítélte el a szlovák parlament. Innen jutottunk odáig, hogy ma minden eddiginél jobb a magyar-szlovák viszony. Ugyanez a helyzet Szerbiával is.

A német belpolitikai feszültséggel kapcsolatban azt mondta: a német akár jót, akár rosszat tesznek, azt 150 százalékos hatékonysággal teszik, ilyen a helyzet most a zöldpolitikában. A dízeladó vezetett a soha nem látott tüntetésekhez. Az is szokatlan, hogy a kancellár ennyire népszerűtlen legyen.

január 18., 10:19

Nem terveznek változtatást a gyereket nevelő azonos nemű párok számára

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A legutóbbi népszámlás adataiból az derült ki: négyezernél is több kisgyermek él Magyarországon, akiket azonos nemű párok nevelnek. Terveznek-e módosítást, hogy ne érje őket joghátrány, kérdezi az RTL Klub. Gulyás Gergely válasza szerint a kormány nem tervez változtatást, a gyermek érdeke az, hogy egy anyja és egy apja legyen.

Miért van szükség az ingyenes SMA-szűrések megszüntetésére? Gulyást ez átmeneti helyzetnek tekinti, és reméli, hogy a kormány hamarosan visszaállítja.

január 18., 10:11

Orbán és Tusk már beszélgetett egymással

Meg tudja-e akadályozni a kormány a becsületnapi februári felvonulást? - kérdezte a HetiTV. Gulyás szerint 2013 óta a rendőrség hdemonstrációt. A külföldi neonácik miatt ilyen esetekben van titkosszolgálati együttműködés.

Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök már beszélgetett egymással Brüsszelben az EU-csúcson.

A szlovákok az EU-ban a magyarok mellett állnak.

Ursula von der Leyennek van a legnagyobb esélye, hogy a következő ciklusban is vezesse az Európai Bizottságot.

Az energiaitalok forgalmazásának szigorításáról még nincs döntés.

Nagy mulasztás, hogy nincs ferihegyi gyorsvasút, ha lezárul az adásvétel, akkor ez a kérdés is megoldódhat.

január 18., 10:05

Jövő héten tárgyal a Fidesz arról, ki legyen a főpolgármester-jelölt

- mondja Gulyás Gergely a hvg.hu kérdésére.

január 18., 10:04

A szülőket megnyugtatja, hogy megduplázzák a tanárbéreket, mondja Gulyás Gergely

A pedagógus béremelés ellenére továbbra is tanárhiány van, veti fel a hvg.hu tudósítója. A lap a napokban arról írt, hogy egy hatályos rendelet alapján már bármilyen tanító bármit taníthat, a Belügyminisztérium pedig azt válaszolta erre: ha nem alkalmas rá a tanító, úgysem küldi be az igazgató a nyolcadikosokhoz. Egy szülőnek ez megnyugtató helyzet?, kérdezi a hvg.hu Gulyás Gergely.

A miniszter szerint a szülőknek az a megnyugtató, hogy a ciklusban megduplázzák a pedagógusbéreket. Szerinte nem biztos, hogy összességében van-e tanárhiány, de az lehetséges, hogy az iskolai struktúrán alakítani kell.