Milliárdos birodalmat épített közpénzből a fideszes Nagy Sas rokona, aztán hirtelen minden összeomlott

  • A közbeszerzéseket sorra nyerő, milliárdos forgalmú cég dőlt be a fideszes Tasó László nyírségi választókerületében.
  • A céget Tasó László unokaöccse, Tasó János irányította. De nemcsak ez a cég dőlt be, hanem egy másik is, súlyos anyagi helyzetbe hozva több önkormányzatot.
  • Valójában ezt a céget is Tasó János irányította, de egy strómant talált hozzá.
  • A behálózott stróman most elmesélte a történetét.

Az nem ritka a NER-világban, hogy a helyi fideszes erős ember valódi kiskirályként működik a választókerületében. Kifelé az látszik és saját maga is ezt hangoztatja, hogy rengeteg pénzt szerez szeretett településének és a környéknek.

De Nyíradonyban még a NER-en belül is ritka együttállás valósult meg. Nemcsak a települést és környékét már 30 éve uraló fideszes politikus, Tasó László, de két unokaöccse is fontos szereplő lett. Tasó Béla lett a választókerület legfontosabb településének, Nyíradonynak a polgármestere. Tasó János pedig a semmiből épített fel egy milliárdos vállalkozást, ami sorra nyerte a térségben az önkormányzatok által kiírt, EU-s pénzből finanszírozott pályázatokat. Még az is előfordult, hogy a két Tasó testvér egymással is kötött szerződést. És még valami, aminek lesz jelentősége: a vállalkozó Tasó János akkori felesége, Czifra Erzsébet a város vagyongazdálkodási cégének pénzügyi vezetője volt.

Hasonló összefonódásokról nem először lehet hallani Tasó László választókörzetében. A Direkt36 még 2016-ban részletesen foglalkozott azzal, hogy különböző nyíradonyi beruházásoknál és felújításoknál hogyan kerültek helyzetbe és szereztek kedvező pozíciókat az akkor még államtitkár Tasóhoz köthető emberek. Arról pedig már a Magyar Hang írt, hogy 2021-ben, hogy egy Tasó László által támogatott idegenforgalmi egyesület 150 milliós támogatást nyert, és a pénzből ingatlanokat is vásárolt, többek között Tasó feleségétől és feleségének cégétől. Így a turisztikai ügynökség által elnyert állami támogatás egy része tulajdonképpen a Tasó család környezetében landolt.

Tasó László
photo_camera Tasó László Fotó: Tasó László/Facebook

Első látásra Nyíradony valóban épül, szépül, fejlődik. Nehéz úgy végigsétálni a település utcáin, hogy ne fussunk bele EU-s pályázati pénzekről beszámoló táblákba. Akad olyan telek, ahol több ilyen is lóg egymás mellett.

A településen és környékén látványos beruházásokban sincs hiány. A város egyik határában a Nyíradony méretéhez és turisztikai súlyához képest meglepően impozáns látogatóközpont húzódik az erdő szélén.

photo_camera Látogatóközpont Nyíradony határában Fotó: Németh Dániel/444

A látogatóközponttal szemben a távolban egy 700 milliós beruházásból felhúzott, parancsnoki űrhajóra emlékeztető gyümölcsfeldolgozó üzem egy mező közepén, aminek a környékén minimális mozgás sincs.

photo_camera A magányos gyümölcsfeldolgozó Fotó: Németh Dániel/444

Nyíradony másik végében, Szakolykert tanyán pedig a felújított Gencsy-kúria mellett üresen álló, pályázati pénzekkel megtámogatott panziók.

Hadházy Ákos független képviselő többször is posztolt már a Tasó-birodalom beruházásairól. Tavaly márciusban írt a gyümölcsfeldolgozó üzem építéseinek furcsaságáról, majd idén márciusban a szintén Tasóékhoz köthető panziókról.

Kicsit olyan érzése lehet az embernek, hogy bármerre indulunk a Tasó-család érdekeltségeivel találkozunk, de nem csak mi érezzük így. „A név, hogy Tasó, itt hatalmat jelent” - érzékeltette az országgyűlési képviselő és köreinek erejét a nyíradonyi Bodnár Fanni, aki az egyik Tasó-cégben volt alkalmazott, majd tulajdonost csináltak belőle, legalábbis papíron. Olyan stróman lett belőle, amilyenről sokat hallottunk már, de ritkán mesélik el, hogyan lett belőlük papíron cégvezető. A fenti beruházások közül nem mindegyikhez volt köze annak a cégnek, ahol dolgozott, de a gyümölcsfeldolgozót például ők csinálták.

Intézünk mindent, többletmunka nem lesz

Bodnár Fanni 2014-ben kezdett el dolgozni a nyíradonyi polgármesteri hivatalban irodai adminisztrátorként. Így ismerkedett meg a Nyíradonyi Vagyonkezelő Kft. pénzügyi irodavezetőjével, Czifra Erzsébettel. Czifra hívta át 2018 januárban egy péntek délután a hivatalhoz közeli irodába, ahol elmondta, hogy a férjével, Tasó Jánossal közös vállalkozásukba keresnek segítséget az adminisztrációban, és erre kiválóan alkalmasnak tűnik. A férj, Tasó János mindehhez azt tette hozzá, hogy a cég innovatív, megújuló, fiatalos, családbarát vállalkozás. Ez volt a T+C Company (amiben a T Tasó, a C pedig Czifra). Ha nem is sokkal, de a hivatalinál magasabb fizetést ígértek. A hízelgő szavak is működtek, Bodnár Fanni nagyon rövid gondolkodás után váltott.

photo_camera Bodnár Fanni Fotó: Németh Dániel/444

Hogy ne legyen annyira egyszerű a történet, Bodnár Fannit, bár a T+C adminisztrációs ügyeivel volt megbízva, az Euro-Leader nevű cég vette fel alkalmazottként 2018. január 15-én. (Ennek a cégnek ekkor Czifra Erzsébet volt a tulajdonosa, de fél évvel később átvette tőle Tasó László képviselő felesége.)

A T+C ekkor már négy éve működött, méghozzá elég eredményesen. Tasó János 2014 szeptemberében alapította, és nem kellett sokat várni, gyors átfutással nyerték meg az első közbeszerzésüket, és gyorsan még kettőt. Nyíradonyban bicikliutat építettek, Hajdúhadházon óvodát és orvosi rendelőt korszerűsítettek, Nyíracsádon a könyvtárban végezték el az energetikai fejlesztést, ekkor még más cégekkel összefogva. Mindhárom projekt EU-s finanszírozású volt, és azok az önkormányzatok döntöttek a győztesről, amelyek polgármestereit a kampányban nyíltan támogatta Tasó László parlamenti képviselőként. A debreceni önkormányzattal is kötöttek üzletet, 190 millió forint értékben újítottak fel bölcsődét.

Olyan erősen indult a T+C, hogy már az első teljes évében, 2015-ben 662 milliós árbevétele lett. Ezt a szintet nem is sikerült tartani a következő 2 évben, de aztán 2018-ban újra kilőtt a cég: egymilliárd forint közelébe emelkedett az árbevételük, 2019-ben már meg is haladta azt. Ekkor már egyedül indultak és nyertek sorra pályázatokat, de a cég sikerszériája feltűnően Tasó László választókerületére korlátozódott.

link Forrás


Ebben a cégben dolgozott Bodnár Fanni adminisztrátorként, amikor 2019 januárban Czifra ekkor azzal hívta át az irodájába, hogy van egy alvó cégük, Truck-Food a neve, ezt szeretnék felfuttatni, közbeszerzéseken is elindítani, de ehhez tiszta emberre van szükségük, akiknek nincs adóssága. Mert szeretnének Széchenyi-hitelt is felvenni, ez kell ahhoz, hogy előlegeket tudjanak finanszírozni. Egy ügyvéd is ott volt az előre előkészített papírokkal, Bodnár Fanninak csak alá kellett írni azokat. Megnyugtatták, hogy neki ezzel többletmunkája nem lesz, intéznek mindent helyette.

„Azt gondoltam, hogy persze, természetesen segítek, mert ő a segítségemet kérte. Mert ahogy eddig is itt voltak, ezután is ott lesznek.”

A Takarékbanknál volt a cég számlája, alá kellett írnia kitöltetlen készpénzfelvételi bizonylatokat, hogy azt is tudják intézni nélküle. Azoknál az online átutalásoknál, ahol kellett belépési kód, Bodnár Fanni és Czifra Erzsébet telefonszámára érkeztek az értesítők.

„Én olyannyira megbíztam az Erzsébetben, mert leginkább ővele volt napi kapcsolatom, hogy nem gondoltam, nem feltételeztem ilyen dolgokat, amiben most vagyok."

A T+C Company és a Truck-Food közös irodában volt (Bodnár Fanni tudomása szerint Tasó László feleségétől bérelték), a munkavállalók keresztbe-kasul átdolgoztak a két cég között. Ez a felállás lehetőséget adott arra is, hogy egyszerre induljanak közbeszerzési pályázatokon. Előfordult az is, hogy a Truck-Food a város vagyonkezelőjével kötött szerződést, aminek Czifra Erzsébet volt a pénzügyi vezetője.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.