Robbanószereket foglaltak le egy oroszul beszélő férfinél a párizsi reptér közelében

terror
június 05., 18:14

A francia hatóságok hétfőn letartóztattak egy oroszul beszélő férfit, akinek a párizsi Charles de Gaulle repülőtérhez közeli szállodai szobájában robbanóanyagot találtak - jelentetta francia média meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A BFM az ügyet ismerő forrása azt mondta, hogy a férfi robbanószerkezetet próbált készíteni, és a francia hírszerző szolgálat (DGSI) átvette az ügyet.

A Reuters kérdéseire egyelőre nem válaszolt se a francia rendőrség, se a belügyminisztérium, se az orosz, se az ukrán nagykövetség. A reptér azt közölte, hogy a működésüket nem érinti az eset.

A Figaro azt írja, hogy a letartóztatott 26 éves férfi oroszbarát ukrán állampolgár, akit merénylet kitervelésével gyanúsítanak, és aki a robbanószerkezet barkácsolása közben meg is sérült, a kórházban vették őrizetbe.

A férfit a DGSI kihallgatja. Az egyik hatósági feltételezés szerint a Charles de Gaulle repülőtérről Ukrajnába tartó szállítmányban akart kárt tenni.

Később a Reutersnek a francia terrorizmusellenes ügyészségen (PNAT) dolgozó forrása egyenesen azt mondta, hogy a férfi magát robbantotta fel a szállodai szobájában, és tűzoltók látták el, miután „jelentős égési sérüléseket szenvedett”. Ugyanezen forrás szerint a PNAT a kémelhárítással együttműködve terrorista összeesküvésben való részvétel gyanújával indított nyomozást.

Franciaországban a legmagasabb készültség van érvényben, mivel kevesebb mint két hónap van hátra a párizsi olimpiáig, amelyet nagyon bonyolult geopolitikai helyzetben, az ukrajnai és gázai háborúkkal párhuzamosan tartanak, és ez komoly biztonsági kihívást jelent. A francia hatóságok az utóbbi hetekben kapcsoltak le már le nőgyűlölő francia incelt és iszlamista kapcsolatokkal rendelkező csecsen tinit is, és ezek csak az utóbbiak a 2017 óta eltervezett és meghiúsított mintegy félszáz merénylet közül.