Még nagyobb a baj a magyarországi akkugyártásban, mint eddig tudtuk

gazdaság
június 07., 06:43

Áprilisában az ipari termelés munkanaphatással korrigált értéke 2,4 százalékkal elmaradt a tavalyitól, közölte pénteken a KSH. A jelentős eltérést a 6,4 százalékos növekedést mutató nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában, magyarázta a statisztikai hivatal. Havi összevetésben is folytatódott az ipar gyengélkedése: a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 márciusához mérten 0,7 százalékkal esett vissza.

link Forrás

Mint látszik, idén egyetlen jó hónapja volt a magyar iparnak, összességében viszont továbbra sem tud magára találni a gazdaság egésze szempontjából kulcsfontosságú terület. Az ipari termelés a KSH adatai szerint az év első négy hónapjában 1,7 százalékkal kisebb volt, mint tavaly az első négy hónapban.

A statisztikai hivatalnak ez az első április ipari adatsora, ebben az úgynevezett gyorsbecslésben még csak néhány részletet közölnek arról, hogy milyen tényezők hogyan befolyásolták az ipari termelés alakulását. Ebben ráadásul már nem a kiigazított (csökkenést mutató), hanem a nyers, erősödést jelző adatot veszik alapul. Az így értelmezett termelésnövekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, írják.

A KSH kiemeli ugyanakkor, hogy a villamos berendezések gyártása csökkent, márpedig ebbe a statisztikai alágba tartozik az akkugyártás is.Arról, hogy milyen nemcsak környezeti, hanem gazdasági kockázatokat is hordoz magában a magyar iparfejlesztés túlzott akkumulátorgyár-központúsága, épp egy nappal a friss ipari adatok megjelenése előtt írtunk bővebben.

Kiemelt videóink