Törvényt sértett a Tisza párt kiírásával Palocsai, a Magyar Péterért rajongó egykori momentumos

POLITIKA
június 07., 12:19

A XV. kerület független polgármesterjelöltje, Palocsai Béla megsértette a választási törvényt, mert a választópolgárok megtévesztésére alkalmas plakáttal kampányol. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) Palocsai Bélát mint a plakátok felelős kiadóját eltiltotta a további jogsértéstől. A 444 tudomása szerint ez áll az FVB friss, 6-0 arányú szavazással megerősített határozatában. A Fővárosi Választási Bizottság ezzel felülbírálta a Helyi Választási Bizottság Palocsait felmentő korábbi döntését.

A független polgármesterjelölt, korábbi helyi Momentum-elnök bűne az volt, hogy megtévesztő plakátjaival azt sugallta, mintha a Tisza párt jelöltje lenne, pedig szó sem volt ilyesmiről.

Palocsai ugyanis a következő feliratot biggyesztette a plakátjai alsó fertályára:

SZAVAZZ A TISZA LISTÁIRA

Csakhogy Palocsainak semmi köze a Tisza Párthoz, Magyar Péterék nem támogatják a jelöltségét. „Semmi közünk hozzá. Rengetegen visszaélnek a Tisza Párt nevével nemcsak Budapesten, hanem vidéken is” - erősítette meg a Magyar Narancsnak korábban maga Magyar Péter.

A szavazatéhes lovagot azonban láthatólag nem zavarta a visszautasítás. Olyan grafikát posztolt például a Facebookjára, amin kéretlenül is sorsközösséget vállalt a kormánypropaganda által üldözött ideáljával, Magyar Péterrel:

A Fővárosi Választási Bizottság friss döntésének lényege az, hogy bár a plakáton kisebb betűkkel szedve szerepel az az információ is, hogy Palocsai független jelölt, ez csak közelről, alapos szemrevételezés után olvasható le róla. Valós élethelyzetben, vagyis ha egy választópolgár a kirakott plakátoktól pár méterre halad el gyalogosan, kerékpárral vagy gépjárművel, az egészből annyi jön át, hogy „Szavazz Palocsai Béla, X Tisza". Vagyis alappal gondolhatják azt, hogy a Palocsaira adott szavazat a Tisza párt támogatását jelenti.

Palocsai ügyében a választáson összellenzéki jelöltként induló Csernák János tette a bejelentést.

Kiemelt videóink