Boldog István szerint apad a Tisza, de azért nem voltak kevesen

POLITIKA
június 08., 15:39

Még javában zajlott Magyar Péterék tüntetése, amikor Boldog István fideszes országgyűlési képviselő már meghozta az ítéletet:

Apad a Tisza – utalt Boldog Magyarék Árad a Tisza szlogenjére, majd a köztévé Híradójának légi felvétele alapján hozzátette: „Az influenszer tüntetésen kétszer ennyien voltak.”

Ami már csak azért is jópofa érvelés, mert a kegyelmi ügy kapcsán Pottyondy Edina által szervezett ún. influenszertüntetésről se volt túl sok pozitív mondanivalója a kormánypárti politikusoknak, de a propagandamédiának se.

Gajdics Ottó például egyenesen „az Orbán-fóbiások véleménygettójának erődemonstrációjaként” írta körül az eseményt, amelyen Pottyondy Edina szerint legalább 150 ezren vettek részt.

A mostani demonstráció látványosan kevesebb embert mozgatott meg, ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy valóban iszonyatosan meleg volt (rengetegen lettek rosszul a tömegben is), emellett sokan gondolhatták azt, erőt majd holnap, a szavazás napján demonstrálnak inkább.

Mindenesetre így nézett ki a Hősök tere 40 perccel a tüntetés kezdete után:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A képek tanúsága és helyszíni tudósítóink beszámolói alapján a Hősök terén sűrű volt a tömeg, ahogy az Andrássy út elején is, de például a Dózsa György úton a két szélen már szellősebben álltak az emberek (a Lendvay utcánál inkább már csak lézengtek).

Különösen népszerűek voltak az árnyékos helyek, illetve az Andrássyn a Bajza és a Rippl Rónai utcák kereszteződésénél volt kivetítő is, ami előtt sokan csoportosultak.

Az MTI fotóján látszik is, nagyjából hogyan oszlott el a tömeg:

photo_camera Azt nem tudni, mikor készült a kép, az MTI-re 15:24-kor került fel (a tüntetés 14 órakor kezdődött).
Fotó: MTI Fotószerkesztõség/MTVA/MTI/MTVA

Ezek alapján az első, óvatos becslésünk szerint nagyjából 40 és 45 ezer fő közti tömeg vehetett részt a tüntetésen.

photo_camera Ez csak a Hősök tere, ahol ugyan egységesen 3 fő/nm-es sűrűséggel számoltunk, de persze sok itt a tereptárgy, középen meg összezsúfolódnak az emberek, mások meg szétszóródtak a fák alá, így pontos számokat mondani nem igazán lehet.

Ami ugyan egyáltalán nem mondható kevésnek, a Origó címlapjának eldugott szegletében viszont az eseményről szóló beszámoló azzal a címmel fut: „Szánalmas kudarc Magyar Péter tüntetése”.

Mi is kint voltunk, percről percre tudósítottunk, összefoglalónk itt olvasható, riportunk és videónk később érkezik.

Kiemelt videóink