A rákospalotai polgármesterjelölt fémcsővel ment rá éjszaka a plakátjait lefújó kerületi alpolgármesterre

belföld
június 09., 12:36

Durva választás előtti incidens történt éjszaka Rákospalotán – értesült a 444. Palocsai Béla független polgármesterjelölt fémcsővel támadta meg Matlák Gábort, a 15. kerület DK-s alpolgármesterét és embereit, akik éppen festékszóróval fújták le a plakátjait. Mindkét fél kihívta a rendőröket, az ügyről valószínűleg köztéri kamerafelvételek is készültek. A felek elismerik az atrocitást, de egymást vádolják bűncselekménnyel.

A 15. kerületben az ellenzék hivatalban lévő közös polgármesterének, Cserdiné Németh Angélának Lehoczki Ádám a fideszes kihívója, de egy mihazánkos jelölt mellett függetlenként indul Palocsai Béla eddigi önkormányzati képviselő is. Palocsai, a korábbi kerületi Momentum-elnök az elmúlt napokban azzal került a hírekbe, hogy bár nem a Tisza Párt jelöltje, a plakátja megtévesztő módon ezt sugallja. Emiatt a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) el is marasztalta, és eltiltotta a további jogsértéstől.

Szombat este is ezeknél a Palocsai-plakátoknál robbant ki a konfliktus, miután napközben a felek egy ellenzéki kampányeseményen már összeszólalkoztak: az újpalotai napok néven futó rendezvényről a bizonságiakkal ki is akarták dobatni a polgármesterjelöltet, aki szerintük folyamatosan kötekedett velük.

Este aztán Matlák Gábor, a kerület DK-s alpolgármestere a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnökével, Czuczu Tamással és két másik aktivistával kék festékszóróval járta a környéket, hogy lefújják az áltiszás Palocsai-plakátokat. Matlák elmondása szerint csak a Tisza szót tették láthatatlanná, ami szerintük nem minősül rongálásnak, mert Magyar Péter pártjára Palocsai az FVB szerint is jogtalanul utalt a plakátokon.

A csoportot Palocsai hosszabb ideje követte, erről küldött nekünk egy videórészletet is:

link Forrás

A kerület központjában, a Nyírpalota út–Páskomliget utca sarkán aztán Matlákék elmondása szerint a polgármesterjelölt egyszer csak egy vascsővel a hátuk mögött termett.

„Most szétütlek benneteket, végetek van!”

– ordította az önkormányzati képviselő az alpolgármester szerint, és már ütött is. Matlák elbeszélése szerint elsősorban őt támadta, miközben ő leginkább a fejét próbálta védeni. Amikor az alacsonyabb és vékonyabb testalkatú Palocsai a feje fölé emelt csővel a két aktivistát is üldözőbe vette, ők elszaladtak.

Matlák egy ponton a festékszóróval a polgármesterjelölt arcába fújt, majd a fémcső a földre került, ő pedig rálépett. Az alpolgármester ekkor hívta ki a rendőröket, de Palocsai is jelezte, hogy inkább ő is kihívja őket, amiért megrongálták a plakátjait, amivel szerinte bűncselekményt követtek el.

„Matlák Gáborék minden választáson sportot űznek abból, hogy megrongálják az ellenfeleik plakátjait, sejtettem, hogy most is erre készülnek, ezért jártam körbe és videóztam. Már nyolc-tíz plakátomat lefújták, amikor a kerületi piacnál szóváltásba kerültünk”

– idézte fel a történteket a saját szemszögéből Palocsai, aki azt mondja, csak azért vett magához egy utcán talált vékony alumíniumcsövet, mert félt volna a négy, szerinte tagbaszakadt embertől. Azt elismeri, hogy a rúddal több ütést mért az alpolgármester kezére, de szerinte Matlák előtte fenyegetően közeledett a festékszórójával.

Matlák Gáborhoz a rendőrök hívták ki a mentőket, akik bevitték a balesetire. Látlelet csak hétfőn készül, de az alpolgármester azt mondja, legalább három sérülés van a karján, és megsérült a kulcscsontja és a válla is. Állítása szerint a balesetin azt mondták neki, hogy a sérülései alapján valószínűleg egy félcolos vascső lehetett a támadó eszköz.

Palocsai Béla azt mondta nekünk, hogy végtelenül sajnálja az affért, azt is megengedhetetlennek tartja, hogy tisztségben lévő emberek bűncselekményt elkövetve választási plakátokat rongáljanak, de „saját magával sincs kibékülve”.

„Nem politikusként, hanem emberként szégyellem az esetet, az elmúlt időszak igaztalan támadásai miatt felfokozott állapotban voltam”

– mondta nekünk.

Ha a rendőrség súlyos testi sértés kísérletének minősíti az ügyet, hivatalból is eljárást kell indítania, de ha nyolc napon belül gyógyulnak a sérülései, Matlák Gábor akkor is feljelenti Palocsait – aki a plakátok lefújása miatt készül feljelentésre.

Kiemelt videóink