Ahol Tisza párti jelölt van, kilőtt a választási részvétel

belföld
június 09., 16:25

Négy budapesti kerületben (X., XI., XVII. és XVIII.) állított polgármesterjelöltet a Tisza párt – ebből a XI. és XVII. kerületben egy-egy civil szervezettel is együttműködnek. Emellett két vidéki településen támogatnak polgármesterjelöltet (Jászapáti, Balassagyarmat), Békéscsabán egy polgármesterjelöltet és az őt indító civil szervezetet, még Gyulán a Marég egyesület kampánya kötődött szorosan a Tiszához.

Ezeken a településeken és ezeknek a kerületeknek a többségében a részvételi adatok délután három órakor szinte kilőttek a 2019-es önkormányzati választások részvételéhez képest.

link Forrás

A legkisebb mértékben a XI. kerületben nőtt a részvételi arány, itt 6,22 százalékkal többen szavaztak délutáni három idén, mint öt éve. Ez az egy hely, ahol a növekedés elmarad az országostól (az országos átlag idén 42,04 százalék, 2019-ben 34,69 százalék volt, a növekedés 7,35 százalék). A két Békés megyei településen viszont majdnem 11 és csaknem 10 százalékkal többen szavaztak eddig, mint öt évvel ezelőtt, de 9 százalék fölötti a növekedés Balassagyarmaton és a XVII. kerületben is.

A pártnak egyébként EP-listája van, ami az előrejelzések szerint a második legjobb eredményt érheti el az európai parlamenti választáson. Az önkormányzati választáson azonban nagyon visszafogta magát, így azon, mint megírtuk, választók milliói nem szavazhatnak tiszás jelöltekre.

Kiemelt videóink