Macron történelmi vereséget szenvedett, a francia elnök feloszlatta a nemzetgyűlést

külföld
június 09., 19:43

Bár még csak az exit poll eredmények jöttek ki Franciaországban, Macron ezek alapján olyan súlyos verséget szenvedett, hogy a francia elnök váratlanul bejelentette: feloszlatja a francia nemzetgyűlést, és három héten belül előrehozott választásokat tartanak. A kétfordulós választásra június 30-án és július 7-én kerül sor.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Franciaországban Le Pen pártja, a radikális jobboldalinak számító Nemzeti Tömörülés öt éve vezeti a népszerűségi listákat, de az egy-az-egy elleni küzdelmekben, az elnökválasztáson idáig soha nem volt esélyük, hiszen a politikai mezőny zöme összezárt ellenük.

Le Pen tavaly május óta folyamatosan növeli az előnyét, miközben Macron Renaissance pártja egyre veszít a népszerűségéből. Le Pen ezzel párhuzamosan a saját kormányzóképességéről igyekszik meggyőzni a kozvéleményt, konszolidációs pályát mutat - ennek érdekében európai szövetségi rendszerét is átalakítja, már amennyire ez rajta múlik.

Marine Le Pen és Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés vezetői, miután Macron elnök bejelentette, hogy feloszlatja a francia Nemzetgyűlést.
photo_camera Marine Le Pen és Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés vezetői, miután Macron elnök bejelentette, hogy feloszlatja a francia Nemzetgyűlést. Fotó: JULIEN DE ROSA / AFP

A vasárnapi EP-választáson ezek után a francia exit poll eredmények szerint a Nemzeti Tömörülés a szavazatok közel harmadát (32,4 Százalékra mérték őket) szerezte meg, míg Macron pártjára fele annyian sem szavaztak (15,2 százalék). Közel vanak hozzájuk a magukhoz térő szocialiszták is (14,3 százalék). A radikálbalos La France Insoumise (8,6 százalék), a jobbközép republikánusok (7 százalék), a visszaesü Zöldek (5,4 százalék) és egy másik radikáljobbos párt, az Eric Zemmour által vezetett Reconquest!-et (5,3 százalék) mérik még befutó helyre. EP-választáson egyébként harminc éve nem sokan szavaztak olyan sokan Franciaországban, mint most: 52,5 százalékos a részvételi arány.

link Forrás

Az eredmények szivárgása és az exit poll eredmények után a a győztes Nemzeti Tömörülést vezető Bardella felszólította Emmanuel Macron elnököt, hogy „vegye tudomásul az új politikai helyzetet, és írjon ki új nemzetgyűlési választásokat”.

A francia elnök nem sokkal később váratlanul bejelentette, hogy hamarosan beszédet tart. Ezzel nem várta meg a hivatalos eredményhirdetést, és vasárnap este bejelentette be a francia nemzetgyűlés feloszlatását. Az előrehozott parlamenti választásokat június 30-án és július 7-én tartják.

A franciaországi fejleményeknek, a Nemzeti Tömörülés nagy győzelmének szélesebb, európai kövezkezményei is lehetnek:

  • A radikális jobboldal európai szinten is megerősödik, Le Penék győzelmét máshol is trendfordulóként, saját sikerként fogják ünnepelni;
  • Le Pen pártjának erősebb lesz a pozíciója, ez pedig kihathat az új jobboldali erőviszonyokra, a Melonihoz való viszonyra, és akár a Fidesz EP-n belüli szövetségeire;
  • Kérdés, hogy Macron mennyire tudja stabilizálni a helyzetét, és a belpolitikai pozíciója hogyan hat majd ki európai ambícióira és az EU-s pozícióosztásokra.