Börtönbüntetésre ítélték a valenciai szurkolókat, akik lemajmozták Viníciust

futball
június 10., 13:37

Három Valencia-szurkolót nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek és két évre kitiltottak a stadionokból, amiért tavaly májusban a lelátóról gyalázták Vinícius Juniort, a Real Madrid labdarúgóját, írja az ESPN.

Vinicius rámutat a valenciai stadionban őt majmozókra
photo_camera Vinicius rámutat a valenciai stadionban őt majmozókra Fotó: JOSE JORDAN/AFP

A tavalyi Valencia-Real Madrid mérkőzésen, a madridiak fekete bőrű brazil csatárát a hazai szurkolók egy részé rasszista bekiabálásokkal illette, lemajmozták és lehülyézték. Már a stadionon kívül lehetett hallani a Viníciust majmozó kántálásokat, amik aztán a lelátóról is folytatódtak.

Vinícius, akinek a bűne annyi, hogy fekete, és nagyon jól focizik, már sokszor szóvá tette, hogy mivel kell együtt élnie játék közben, és most nem tűrte csendben a gyalázkodást. A szemmel láthatóan feldúlt játékos előbb személyesen mutatott meg a rasszista bekiabálók közül néhányat, majd a meccs végjátékában őt állították ki egy olyan kakaskodás után, amiben csak visszaütött, miután egy valenciai játékos fojtogatni kezdte.

Eredetileg 12 hónap börtönbüntetésre ítélték a három szurkolót emberi méltóság elleni bűncselekmény miatt, a büntetést végül nyolc hónapra csökkentették. Az ügyvédek hétfőn kérték, hogy börtönbüntetést függesszék fel, az ügyészek nem emeltek kifogást. A bíró egy későbbi időpontban fog dönteni erről a kérésről. A LaLiga méltatta az ítéletet, mondván, hogy ez az első ilyen jellegű döntés Spanyolországban

„Ez az ítélet nagyszerű hír a spanyolországi rasszizmus elleni küzdelem tekintetében” – mondta Javier Tebas, a LaLiga elnöke. „Jóváteszi a Vinícius Júnior által elszenvedett sérelmet, és egyértelmű üzenetet küld azoknak az embereknek, akik azért mennek a stadionokba, hogy szitkozódjanak. A LaLiga azonosítani fogja őket, feljelenti őket, és büntetőjogi következményei lesznek.”

Kiemelt videóink