Tusk tíz év után győzte le Kaczyńskit, simán nyert Lengyelországban a Polgári Koalíció

külföld
június 09., 22:22

Ha hinni lehet az exit polloknak, akkor váratlanul simán, közel öt százalékpotos előnnyel nyerte meg az EP-választásokat Lengyelországban a kormányzó Polgári Koalíció. Donald Tusk pártjára 38,2 százalék szavazott, míg a Kacziński-féle PiS, a Fidesz korábbi szoros szövetségese csak 33,9 százalékot kapott.

link Forrás

A tavaly őszi parlamenti választásokon még a PiS nyert majdnem ugyanennyivel a centrista ellenfelével szemben (akkor 35,4 százalékkal végzett a PiS, Tuskék akkor 30,7-et kaptak). A kutatások szerint az EP-választás előtti utolsó két hétben billent a mérleg nyelve a Polgári Koalíció felé, összefüggésben a PiS-nek kellemetlen ügyek előtérbe kerülésével: a bűncselekmények áldozatainak járó kártérítések politikai eltérítésével, valamint a lengyel energiaóriás, az Orlen volt elnöke elleni eljárással; mint a kampányhajrában kiderült, Daniel Obajtek Budapesten, egy Andrássy úti luxuslakásban bujkál, miközben a lengyel nyomozók keresik.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök az EP-választás után.
photo_camera Donald Tusk lengyel miniszterelnök az EP-választás után. Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A vasárnap, a választás napján folytatott közvélemény-kutatás szerint a radikálkjobbos Konföderáció majdnem 12 százalékot kapott. Ez kiugrósiker számokra, októberben még csak 7 százalék szavazott rájuk. A Szymon Hołownia által vezetett Harmadik Oldal nevű szövetséget bő nyolc százalék választotta. A baloldali pártszövetség várakozások alatt szerepelt, csak 6,6 százalékot értek el.

Ha az eredmények valóban így alakulnak, akkor az Európai Néppárthoz tartozó Tuskék 21, a jobboldali ECR-ben ülő Kaczyńskiék 19 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe, de hat mandátuma lesz a Konföderációnak is.