Ferenc pápa megint vatikáni „buzulást” emlegetett

vallás
június 12., 09:34

Ferenc pápa két héten belül másodszor is sértő megjegyzést tett a melegekre. A katolikus egyházfő zárt ajtók mögött ismét az olasz „frociaggine” kifejezést használta, ami a szlengben nagyjából „buzulást” vagy „buziságot” jelent.

Ferenc pápa római papoknak arról beszélt, hogy érezni lehet a „buzulást” a vatikáni levegőben, és emiatt jobb lenne, ha a homoszexuális fiatalokat nem engednék belépni a katolikus szemináriumokba.

A teremben tartózkodó püspökök közül többen később azt nyilatkozták az olasz médiának, az argentin pápa valószínűleg nem volt tisztában vele, hogy a szó sértőnek számít az olasz nyelvben.

Ferenc pápa
photo_camera Ferenc pápa Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az egyházfő május végén az olasz püspöki konferencia zárt ajtós megbeszélésén tiltakozott a szexualitásukat meg nem élő meleg férfiak papi szolgálata ellen, majd hozzátette, hogy egyes katolikus szemináriumokban már így is túl sok volt a „buzulás”. Homofób kijelentései miatt nem sokkal bocsánatot kért.

A püspökök már tavaly novemberben megszavazták, hogy a szexualitásukat nem megélő meleg férfiak felvételt nyerhetnek a szemináriumokba, de Ferenc végül keresztbe feküdt ennek a döntésnek. Pedig 2013-as megválasztása óta az egyházfő nyilvános nyilatkozataiban befogadóbb hangnemet képvisel az LMBTQ+ közösség felé. (via CNN)