Mostantól az Azov zászlóalj is kaphat amerikai fegyvereket

háború
június 12., 04:31

Az Egyesült Államok feloldotta az ukrán Azov zászlóaljnak nyújtott fegyverszállításokra és kiképzésre vonatkozó tilalmát, amit korábban az egység szélsőjobboldali kötődései miatt hoztak meg.

Az ukrán Azov önkéntes ezred díszszemléje. Ezt az alakulatot szélsőjobboldali csoportok szervezték, a 2014-ben kirobbant donbaszi háború alatt az ukrán haderő részévé vált.
photo_camera Az ukrán Azov önkéntes ezred díszszemléje. Ezt az alakulatot szélsőjobboldali csoportok szervezték, a 2014-ben kirobbant donbaszi háború alatt az ukrán haderő részévé vált. Fotó: STR/NurPhoto via AFP

Az Azov zászlóalj ukrán szélsőjobboldali önkéntesekből jött létre 2014-ben, de a tagjai tagadják, hogy neonácik lennének. Az ukrán vezetés pedig azt mondja, hogy azóta az alakulatot már integrálták a nemzeti Gárdába. A háború kezdete óta ők védték Mariupolt, az Azovstal acélgyár bunkereiben tartották magukat az orosz megszállókkal szemben. Egy 2016-os ENSZ-jelentés azzal vádolta az Azovot, hogy a kelet-ukrajnai civilek elleni fosztogatásokkal hozzájárultak a lakosság elűzéséhez.

A külügyminisztérium szóvivője most a BBC-nek azt mondta, az átvilágítási folyamat során „nem találtak bizonyítékot arra, hogy a brigád súlyosan megsértette volna az emberi jogokat”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig azt mondta, hogy az USA „még a neonácikkal is hajlandó flörtölni” Oroszország elnyomása érdekében.