Orosz hadihajók érkeztek Kuba partjaihoz

külföld
június 12., 20:31

Az erődemonstráció jegyében négy hadihajót, köztük egy nukleáris meghajtású tengeralattjárót és egy fregattot vonultatott Kubába Oroszország. A hajók a Havanna-öbölben horgonyoztak le, mindössze 145 kilométerre Floridától – írja a BBC.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az Gorskov admirális fregatt és a Kazany atom-tengeralattjáró fejlett fegyvereket, köztük hiperszonikus rakétákat is szállít, korábban ugyanis rakétagyakorlatot tartottak az Atlanti-óceánon.

Orosz hadihajó Kuba partjainál
photo_camera Orosz hadihajó Kuba partjainál Fotó: YANDER ZAMORA/Anadolu via AFP

A kubai külügyminisztérium szerint azonban egyik hajón sincs nukleáris fegyver, az ötnapos látogatás pedig nem jelent veszélyt a térségre. Az orosz védelmi minisztérium pedig azt hangsúlyozta a közleményében, hogy ez a látogatás nem hivatalos, a hajók legénysége így pihenhet és megismerkedhet a helyi látnivalókkal.

Oroszország egyébként korábban is küldött hadihajókat Kubába, mivel régóta szövetséges a két ország, a látogatás és a gyakorlat időzítése azonban figyelemreméltó. Ukrajna 2022-es inváziója óta növekvő feszültségek miatt a hadműveletet egyesek Moszkva kardcsörtetésének tekintik.

Kiemelt videóink