Több mint 25 év börtönre ítélték a holland oknyomozó újságíró gyilkosait

külföld
június 12., 18:23

Egy holland bíróság gyilkosság miatt elítélte a három férfit, akik 2021-ben Amszterdam egy forgalmas utcáján lelőtték Peter R. de Vries oknyomozó újságírót, írja a Guardian. A lövöldözőt és a sofőrt 28 évre, a gyilkosságot szervező férfit pedig 26 évre és egy hónap börtönbüntetésre ítélték.De Vries Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójának számított, és rendszeresen részt vett tanácsadóként bűnügyi eljárásokban, illetve szakértőként és kommentátorként tévés műsorokban. Halála előtt egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadójaként vett részt Hollandi legkeresettebb bűnözőjével, Ridouan Taghival szemben. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték Amszterdam utcáin. De Vries-t 2021. július 6-án este lőtték fejbe Amszterdam belvárosában, kilenc nappal később belehalt a sérüléseibe.

Peter R. de Vries
photo_camera Peter R. de Vries Fotó: BAS CZERWINSKI/AFP

Összesen kilenc férfi ellen emeltek vádat a gyilkossággal kapcsolatban. Hármukat bűnrészességért ítélték el, 10-14 év közötti büntetést kaptak. Egy férfit kábítószer birtoklásáért ítéltek el, de a gyilkosságban való bűnrészesség alól felmentették, őt négy hétre ítélték. A vádlottak még fellebbezhetnek.

De Vries meggyilkolása Hollandiában nagy felháborodást váltott ki, Willem-Alexander holland király „az újságírás, alkotmányos államunk sarokköve elleni támadásnak, és ezért a jogállamiság elleni támadásnak” nevezte azt.

Kiemelt videóink