Úgy már egészen biztosan nem számolnak meg semmilyen szavazatot, mint vasárnap

belföld
június 12., 13:16

A vasárnapi választások legizgalmasabb eredménye a mindössze 324 szavazatkülönbséget hozó főpolgármester-jelölti verseny volt, az épphogy alulmaradó Vitézy Dávid már hétfőre virradóra bedobta, hogy küzdeni fognak az újraszámlálásért.

Az érve nagyon röviden úgy foglalható össze, hogy nem mindenhol ugyanolyan vastag vonallal volt kihúzva a visszalépett Szentkirályi Alexandra neve, és ahol esetleg túl vékonnyal, ott előfordulhat, hogy sokan elkezdték beikszelni a Szentkirályi-karikát, majd kapcsoltak, és utána Vitézyre IS húztak egy ikszet. Mi van, ha ezeket a helyi bizottságok érvénytelennek jegyzőkönyvezték, holott ez egy elvileg egy szabályos szavazat Vitézyre? - szól az érv. Mindezt azzal is próbálják erősíteni, hogy sok, 24 ezer érvénytelen szavazat volt. Erre persze nem csak a dupla ikszes forgatókönyv lehet magyarázat, az egészről itt írtunk bővebben.

Azóta az ügy ott tart, hogy a Fővárosi Választási Bizottság hétfő este megállapította Karácsony győzelmét, ami ellen 3 napon belül, péntek délután 4-ig lehet fellebbezni, Vitézy pedig bejelentette, hogy ezt meg is teszi.

De mi van a szavazólapokkal, amíg végigfut az egész eljárás, és ki fogja őket újraszámolni, ha esetleg ez a döntés születik?Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a 444-nek azt mondta, a szavazóurnákat a számolás végeztével plombával lezárták, és ellátták urnazáró címkével is. Ezt még a helyi szavazatszámláló bizottságok csinálták, ez minden választásnál a feladatuk része, függetlenül attól, hogy milyen szoros volt a választás. A zárást jegyzőkönyvezték, a jegyzőkönyvet aláírták, mint mindig.

A fővárosi szavazatokat ezután átszállították a kerületi helyi választási irodákba, amik a gyakorlatban a polgármesteri hivatalokban működnek, mivel a kerületi helyi választási irodák vezetői a kerületi jegyzők. Itt elzártan kell ezeket őrizni, ezért is a jegyző a felelős. Bár ezekben a hivatalokban a kerületi urnák fizikailag egy helyen vannak, mindegyikre rá van írva, hogy melyik szavazókör, ha esetleg később erre szükség lenne.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.