Csatatér lett Buenos Aires, rendőrökkel csapnak össze a megszorítások ellen tiltakozó tüntetők

külföld
június 13., 04:48

Több ezren megsérültek Buenos Airesben a Kongresszus épülete előtt, amikor a tüntetők benzinbombákkal és kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat, a rendőrök pedig könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel a megszorítások elleni demonstrációt.

photo_camera Fotó: LUIS ROBAYO/AFP

A tömegtüntetések akkor eszkalálódtak, amikor az argentin szenátus szerdán egyetlen szavazattöbbséggel elfogadta Milei jobboldali elnök költségvetési megszorító intézkedéseit. A reformcsomag a gazdasági szükségállapot kihirdetéséről, a nyugdíjak csökkentéséről és a munkavállalói jogok felvizezéséről szól többek között.

A szenátus ülése közben a tüntetők megpróbáltak átmászni a kerítésen, hogy bejussanak a szenátus épületbe, a rendőrök eleinte paprikaspray-vel próbálták megállítani őket. Az első beszámolók szerint több tucat tüntető megsérült, köztük az ellenzék jelenlévő több képviselője is - utóbbiak közül legalább öten szintén kórházba kerültek. A hatóságok szerint legalább 20 rendőr is megsérült, 15 embert pedig letartóztattak.

Felgyújtott rendőrutó Buenos Airesben a tüntetéseknél.
photo_camera Felgyújtott rendőrautó Buenos Airesben a tüntetéseknél. Fotó: LUCIANO ADAN GONZALEZ TORRES/Anadolu via AFP

Milei elnök hivatala közleményben köszönte meg a biztonsági erőknek, hogy elfojtották az általuk „terroristáknak” minősített, puccskísérlettel vádolt tüntetőket.

Milei gazdaságilag ultraliberális megszorító csomagjáról nagy vita után áprilisban döntött az argentin alsóház, most pedig a szenátus tárgyalja azt. Ott szerdán este végül 36 képviselő támogatta és ugyanennyi utasította el a törvénycsomagot, ami így csak az alelnök voksának köszönhetően ment át. Az általános szavazás után csütörtökön fogják elkezdeni a részletes vitát, és ezután az még egyszer visszakerül az alsóház elé is.

(BBC)