Tizenöt hónapja van előzetesben, vádat emeltek Evan Gershkovich ellen

külföld
június 13., 17:48

Kémkedés vádjával áll Oroszországban bíróság elé Evan Gershkovich amerikai újságíró, közölte az orosz ügyészség. Gershkovichot tavaly márciusban tartóztatták le, előzetes letartóztatását utoljára tavaly augusztusban hosszabbították meg. Ha elítélik, akár húsz évet is kaphat.

Az akkor harmincegy éves újságírót azután vették őrizetbe az orosz hatóságok, hogy állítólag titkosított információkat próbált megszerezni egy fegyvergyárról. Egy volt KGB-börtönben tartják fogva. Ő az első amerikai újságíró a hidegháború vége óta, akit kémkedéssel vádolnak. Bár a munkaadója, a Wall Street Journal és az amerikai állam is rendre tagadja a vádat - az orosz állami hírügynökségek pedig rendre visszazsarolnak -, egyelőre szó sincs arról, hogy elengednék vagy elcserélnék.

Az újságíró letartóztatása mostanra a rohamosan romló orosz-nyugati kapcsolat egyik szimbóluma lett.

Evan Gershkovich a moszkvai bíróságon
photo_camera Evan Gershkovich a moszkvai bíróságon Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

A sors fintora - vagy pont, hogy nem -, hogy Gershkovich egyébként orosz származású, szülei mindketten orosz zsidók, akik fiatal felnőttként hagyták el a Szovjetuniót, majd Detroitban találkoztak és New Jersey-ben nevelték fel a gyerekeiket. Cikkeiben az újságíró többször beszélt arról, milyen orosz szokásokat tartottak otthon: nem szabadott például kulcsot hagyni az asztalon vagy kinyitni az esernyőt beltéren, mac and cheese helyett vajas makarónit ettek, orosz rajzfilmeken nőttek fel. Gershkovich otthon, a szüleivel oroszul kommunikál.

Az év elején Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Tucker Carlsonnak adott interjúban utalt rá, hogy idén megállapodás születhet Gershkovich kiadatásáról. (CNN, BBC)