A németek agyonverték a skótokat a 2024-es futball-Eb nyitómeccsén

sport
június 14., 21:07

Németország kütötte Skóciát a 2024-es futball-Európa-bajnokság nyitómeccsén Münchenben. A magyar csapattal azonos csoportban szereplő hazaiakat mindenki lényegesen esélyesebbnek tartotta, hogy joggal, azt már az első percekben bizonyították, sokkal-sokkal gyorsabbak, kreatívabbak és pontosabbak voltak ellenfelüknél.

Meglett az eredménye, a 10. percben vezetést szereztek, a passzjátékukat nem bírták lekövetni a skótok, a leverkuseni Wirtz 17 méterről lőtt laposan, Gunn kapus a kapufára paskolta a labdát, ami onnan a vonal mögé perdült, 1-0. Folytatódtak a germán rohamok, a 19. percben Havertz az ötös sarkáról passzolt Musialához, utóbbi cselesen vette át, majd felvarrta a jobb felsőbe, 2-0. Nem sokkal később Musialát gyűrték le a tizenhatos vonalánál, a bíró előbb tizenegyest adott, a VAR viszont felülbírálta, a szabadrúgást védte Gunn.

Az első félidő utolsó percében Gündogant rúgta meg a skót kapu előtt Porteous, ezt a szituációt fordítva ítélték meg az illetékesek, a játékvezető nem fújta be, a VAR rászólt, egyrészt büntető lett, másrészt pirosat kapott a skót bekk, harmadrészt Havertz belőtte, 3-0.

photo_camera Az Eb első gólját szerző Florian Wirtz örül annak, hogy megszerezte az Eb első gólját Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS/dpa Picture-Alliance via AFP

A második félidőt ezek után akár le sem kellett volna játszani, de hát le szokták. Abból a szempontból volt fontos csak, hogy a németek tovább szórakoztathatták lelkes híveiket. Ennek során szabályos gólból két darab született, az első, vagyis a negyedik gigantikus volt, a csereként beállt Füllkrug lőtte ki a bal felsőt a 70. percben, 4-0. A dortmundi kisvártatva bevitt még egy találatot, viszont azt les miatt érvénytelenítették.

Nagy meglepetésre nem maradtak gól nélkül az ellenfél tizenhatosánál szinte elő sem forduló skótok sem, a 87. percben szabadrúgásból íveltek Neuer kapuja elé, a labdát az egyik skót Rüdiger bekk fejére fejelte, onnan pattant be, 4-1. A végére maradt még egy német gól, Emre Can a ráadásban pakolta rá a habot a tortára, a tizenhatoson kívülről centizte ki a bal alsót, 5-1.

A csoport
Németország
5
-
1
Skócia
Vége
Emre Can 90+3'
Niclas Füllkrug 68'
Jamal Musiala 19'
Florian Wirtz 10'
Kai Havertz 45+1'
Antonio Rüdiger 87' (ög)
Jonathan Tah 62'
Robert Andrich 31'
Anthony Ralston 48'
Ryan Porteous 44'

Régóta nem láttunk német csapatot, amely ilyen jól játszott volna nagy tornán, talán a 2014-es brazíliai vb-n ment hasonló pörgés a részükről, akkor világbajnokok lettek. A teljes képhez persze hozzá tartozik, hogy a skótok nem voltak képesek komoly ellenállásra. A következő körben kiderül, hogy a magyar válogatott többet tud-e ennél, de előbb még Svájc ellen kell megmutatnia magát a Rossi-csapatnak, ezt a meccset szombaton délután 3 órától játsszák le Kölnben.

A csoport
Németország
5
-
1
Skócia
Vége
Németország
Szövetségi kapitány
4-2-3-1
Julian Nagelsmann
1
M. Neuer
6
J. Kimmich
2
A. Rüdiger
4
J. Tah
18
M. Mittelstädt
23
R. Andrich
8
T. Kroos
10
J. Musiala
21
İ. Gündoğan
17
F. Wirtz
7
K. Havertz
Skócia
Szövetségi kapitány
3-4-2-1
Steve Clarke
1
A. Gunn
2
A. Ralston
15
R. Porteous
13
J. Hendry
6
K. Tierney
3
A. Robertson
7
J. McGinn
4
S. McTominay
8
C. McGregor
11
R. Christie
10
C. Adams
Kiemelt videóink