Két magyar származású kormánytagja lesz Hollandiának

külföld
június 14., 04:39

Nagy nehezen megalakulni látszik a holland kormány, amelybe a választáson győztes Szabadságpárt miniszterelnököt nem, de kilenc minisztert delegálhat. A párt a magyar származású Szabó Zsolt digitalizációs szakértőt, cégvezetőt jelölte digitalizációért felelős államtitkárnak –írta meg a Telex.

A lap összegyűjtötte Szabóról, hogy a jobboldali-liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) tagja, 2003 és 2006 között a párt képviselője is volt; társadalmi munkában a Hungarian Business Network tanácsadó testületének tagja. Államtitkárként olyan fontos területekért felel majd, mint a kormányzati rendszerek biztonsága, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kormánypolitika vagy a dezinformáció és álhírek elleni intézkedések. De hagyományosan ehhez az államtitkársághoz tartoznak a Hollandia karib-tengeri területeivel tartott kapcsolatok is.

A gazdasági minisztert pedig Dirk Beljaartsnak hívják majd, akiről a neve alapján nem egyértelmű a magyar kötődés, de anyai ágon ő is magyar származású.