Újraszámolták az érvénytelen szavazatokat: Vitézy tarolhatott, de nem tudni, ez mire lehet elég

POLITIKA
június 14., 14:30

Reggel 9-től délután 2-ig szelektálták és számolták újra az érvénytelennek minősített szavazólapokat a Nemzeti Választási Iroda munkatársai.

Kiválogatták az általuk érvényesnek tartott szavazólapokat, amelyeket aztán az NVI elnöke, Nagy Attila és egy munkatársa összesített, külön válogatva az egyes jelöltekre érkező szavazatokat. Ők egy-két kivételtől eltekintve nem bírálták felül az új besorolást, a tüzetes átvizsgálást a Nemzeti Választási Bizottság tagjai végzik el.

Arról, hogy mi volt délelőtt, egy folyamatosan frissülő cikkben számoltunk be.

Az összesítés során Nagy Attila egyesével bemondta, kire érkeztek plusz szavazatok.

A 19-23 kerületnél Vitézy 107 plusz szavazatot szerzett, míg Karácsony 21-et.

Hogy mindez azt jelzi, hogy Vitézy megfordítja az eredményt, azt ebből nem lehet tudni. Az újraszámolás előtt 324 szavazatkülönbség volt kettejük között.

Grundtner András is begyűjtött pár új voksot.

Nagy egyesével pörgette át a szavazólapokat, így megnézhettük, milyen szavazatokról van szó. Többnél érthetetlen, miért minősítették érvénytelennek, hiszen csak egy x volt a papíron – döntő többségében ezek Vitézyre érkeztek -, de sok olyan volt, ahol a Szentkirályi-Vitézy párosra voksoltak.

Több esetben volt olyan, hogy az egy érvényes x mellett egy másik jelölt melletti rublikát átsatíroztak.

Nem itt, de a korábban érvényesnek minősített voksok közt volt olyan, ahol egyszerűen besatírozták a jelölt neve melletti kört (vagyis nincs két egymást metsző vonal). Az ilyen szavazat később kieshet.

photo_camera Litresits mutatja a kifogásolt voksot

Nem tudni, hogy összesen hány szavazat lehet mégis érvényes. Egy konkrét számot hallottunk: a rövid szünetet kihasználva az NVB MSZP által delegált tagja, Litresits András gyorsan átszámolta az első 8 kerületből kiszelektált szavazólapokat, és az 141 volt.

Ezt egy mappába tették, ilyenből összesen három volt az asztalon, de hogy azokban mennyi szavazólap volt, nem tudni.

Az NVB délután 5-kor ül össze, arról is élőben tudósítunk. Litresits András előzetesen arról beszélt, viszonylag nagy arányban nem voltak megfelelően kötegelve az érvénytelen szavazólapok, így azokat nem lehetne figyelembe venni.

Kiemelt videóink