5 órán át számolták a szavazatokat, amiket a pártok emberei is átnéznek tüzetesen

POLITIKA
június 14., 07:28
  • A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait pénteken számolták újra.
  • Összesítés egyelőre nincs, de nemcsak a Vitézyre, hanem a Karácsonyra és a Grundtnerre leadott szavazatok között is találnak újabb érvényeseket.
  • Litresits András, az NVB-be delegált politikus átszámolt egy köteg szavazatot, az első 8 kerületből 141 érvényesnek minősített szavazat lett.
  • Az NVI elnöke mutatott pár példát, milyen szavazólapokat szelektáltak ki vasárnap éjjel. Volt olyan, ahol Karácsony és Szentkirályi neve mellett is volt x.
  • Végighallgattuk, ahogy négy kerületnél megcsinálják a statisztikát, a szavazatok döntő többsége (107) Vitézyre érkezett.
  • A számolók délután 2 körül végeztek, utána a pártok emberei vizsgálják át még egyszer. Eredmény öt után várható.
  • Sok új érvényes szavazólapot találtak Vitézynek, de végül a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte meg, 41 szavazattal.

Péntek reggel kilenc után nem sokkal kezdődött el a főpolgármester-jelöltekre leadott érvénytelen szavazatok újraszámolása a Nemzeti Választási Irodában.

Csaknem 24 600 szavazatot kell újraszámolni, Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt beadványa után. Kerületenként hozzák ki az érvénytelen szavazatokat, az Nemzeti Választási Bizottság tagjai a többi között azt vizsgálják, megfelelően voltak-e lezárva a borítékok.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az első pakkot 9.20 körül kezdték kiosztani a 24 újraszámláló között, azóta sorra hozzák ki a szavazatokat. A szabály az, hogy ha a számlálók tévesen érvénytelennek minősített szavazatot találnak, akkor azt külön gyűjtik. Nagy Attila NVI elnök bejelentette, az I. kerületet átvizsgálták, nincs olyan szavazat, amit tévesen minősítettek volna érvénytelennek.

Ahogy telik az idő, egyre több a tévesen érvénytelennek minősített szavazat. A szavazatszámlálók piros tollal dolgoznak, ha tévesen számolt szavazatot találnak, akkor rá kell írniuk az adott szavazat hátuljára, hogy mégis érvényes, megjelölve az adott szavazókört is.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ezek után még egy ellenőrzési kör jön majd, az NVB tagjai is átnézik az átminősített szavazatokat, ha mindennel végeztek.

Alaposan vizsgálódnak, vannak olyan szavazatok is, ahol konzultálnak, minek is minősül (metszi-e egymást a két vonal). Fontos, hogy itt nem csak olyan szavazatokat találtak, amit Vitézy szavazataihoz lehet hozzáadni.

Az NVI elnöke, Nagy Attila a 444-nek azt mondta, volt olyan szavazat, amit Karácsonyra adtak le, de érvénytelennek minősítettek vasárnap. Az egyik példánál egy pipát tettek a karikába, egy másiknál ugyan beikszelték Karácsonyt, de obszcén megjegyezést tettek rá. Ezeket vasárnap este érvénytelennek minősítették, most érvényessé válhatak. Vitézynél például egy átfirkált lapot minősítettek érvényesnek, ugyanis volt két egymást metsző vonal.

photo_camera Ott az x, ahova mutat. Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Az obszcén megjegyzés Karácsonyra. Fotó: Németh Dániel/444

Az NVI elnöke és munkatársa rendszerezi az átminősített szavazatokat, arról nem beszélt, hogy eddig mennyit találtak, és milyen arányban változik a választás eredménye.

Megkérdeztük, mi van, ha a Szentkirályira és Vitézyre voksolók tényleg érvénytelenül akartak volna szavazni, most pedig a szándékuk ellenére változik az eredmény, mire Nagy azt mondta, a Fővárosi Választási Bizottság értelmezését tekinti irányadónak: Szentkirályi nem indult, így a rá leadott szavazat nem érvényes.

Az elnök a csoportosításnál mondja, kire érkezett a mégis érvényes szavazat. Belehallgattunk, Vitézynek több szavazatot találtak, mint Karácsonynak, de Grundtner András neve is elhangzott néha.

Egy nyugodtabb pillanatban, mikor nem ült senki az asztalnál, az NVB MSZP által delegált tagja, Litresits András gyorsan átszámolta a külön válogatott szavazólapokat, és megállapította, hogy az első nyolc kerületből 141 szavazatot találtak mégis érvényesnek.

Csakhogy szerinte az érvénytelen szavazatok egy részét rosszul kötegelték (annál az asztalnál, ahol ő van, állítása szerint minimum az egyharmad volt rosszul megoldva), ami jogszabályellenes, így azokat a szavazatokat nem is lehetne figyelembe venni. A kötegelés lényege ugyanis az, hogy az érvénytelen szavazólapokat később ne lehessen megbontai észrevétlenül.

Ez például rendesen le van zárva:

Újságíróknak arról beszélt, rögzítve van, hogy mely szavazatok kötegelésével volt probléma, így elvileg visszakövethető minden. Valószínűleg ezen lesz a legnagyobb vita az NVB ülésén.

Kiszúrt egy olyan szavazólapot is, aminél nem értette, hogy kerülhetett a mégis érvényesek közé, hiszen azon nincs két egymást metsző vonal:

photo_camera Besatírozták a kört, nincs két vonal.

Itt vannak nemzetközi megfigyelők is, egyikük azt nézte, hogyhogy átszámolja Litresis a szavazólapokat. A teremben közben az NVI egyik munkatársától elhangzott, az első 14 kerületből eddig körülbelül 200 szavazólapot minősítettek át. Hangsúlyozta, hogy ez csak becslés.

A számolók délutánra végeztek, elengedték őket. Utána az elnök még szelektálta a szavazatokat. Négy kerületet hallgattunk végig, ott Vitézynek 107 plusz szavazatot találtak, míg Karácsonynak csak 21-et.

Ezután a pártok emberei nézik át tüzetesen a kiválogatott szavazatokat, így a szám közel sem végleges. (Frissítés: maratoni vita után az NVB tagjai megállapították, 395 plusz szavazata van Vitézy Dávidnak, 112 Karácsonynak, így Karácsony Gergely összesen 41 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást. Vitézy gratulált az eredményhez.)

photo_camera Ez a szavazat érvénytelen, és nem a rajz miatt Fotó: ./Nemeth Daniel/444

Hogyan jutottunk el idáig

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között 324 szavazat volt a különbség, ennyivel nyert Karácsony. Vitézy azért kezdeményezte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását, mert 20 kerületből van bizonyítékuk arról, hogy érvénytelennek számoltak el érvényes szavazatot.

A kavarodás oka, hogy Szentkirályi Alexandra az utolsó pillanatban lépett vissza, így az ő nevét kézzel húzták ki a szavazólapokról (kerületenként eltérő vonallal). Ha valaki ezek után Szentkirályira és Vitézyre is leszavazott, az érvényesnek minősül, Vitézy állítása szerint viszont sok helyen ezeket a szavazatokat érvénytelennek minősítették.

Karácsony Gergely viszont az urnabontással és az érvénytelen szavazatokkal kapcsolatban hallott szabálytalanságokról, így csütörtök délután bejelentette, a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi.

Ennek a jogi lehetőségeit Döbrentey Dániellel, a TASZ jogászával beszéltük át csütörtökön.

photo_camera Itt őrzik az átszállított szavazatokat. Fotó: Németh Dániel/444

Az NVI csütörtökön kiadott egy közleményt arról, hogy a szavazatok rendben megérkeztek, és pénteken Nagy Attila megismételte, az urnabontás előtt minden kerületben értesítették a választási bizottsági tagokat, de négy kerületben (a 2., 9., 13. és 15. kerületekben) nem akartak jelen lenni. Ezekben ellenzéki a vezetés. Nagy hangsúlyozta, a pletykák ellenére egyik kerületben sem számolták újra a szavazatokat csütörtökön, ez pénteken történik meg.