Feloszlatta háborús kabinetjét Benjamin Netanjahu

háború
június 17., 10:52

Feloszlatta hattagú háborús kabinetjét Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke - írja a Guardian. Sokan számítottak erre a lépésre azóta, hogy június 9-én lemondott a háborús kabinet minisztere, Beni Ganc.

A Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke, Netanjahu nagy ellenfele már korábban belengette lemondását, amennyiben a miniszterelnök nem fogalmaz meg irányelveket egy hat stratégiai cél elérését célzó terv elkészítésére, beleértve a Hamász szinte teljhatalmának megszüntetését Gázában és egy többnemzetiségű civil közigazgatás létrehozását.

Ganc lemondása után a befolyásos izraeli lap, a Hárec már azt írta, Netanjahu a háborús egységkormány berekesztését tervezheti, és visszatérhet korábbi módszeréhez, miszerint a biztonsági kérdéseket a kormányüléseken kívül, zárt ajtók mögött vitatja meg. Szakértők úgy vélték, a miniszter távozásával nőhet a Netanjahura nehezedő amerikai és nemzetközi nyomás is, mivel Izrael és a Hamász között hetek óta zajlanak a tűzszüneti tárgyalások Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével.

A Guardian most azt írja, Netanjahu azért került nehéz helyzetbe, mert a vallásos radikálisokhoz tartozó Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter is azt követelte, hogy vegyék fel a háborús kabinetbe, ám amennyiben Netanjahu engedett volna kérésüknek, azzal fokozta volna a feszültséget Izrael és szövetségesei, például az Egyesült Államok között.

Jonathan Lis újságíró a Hárecnek azt nyilatkozta, hogy azoknak a kérdéseknek, amelyeket korábban a háborús kabinet vitatott meg, egy része mostantól a biztonsági kabinethez tartozik, de „a kényesebb döntésekkel” szűkebb körben foglalkoznak majd.

A háborús kabinet feloszlatásának hírére a Netanjahu kormánya és a Hamász elleni háború kezelése miatt elégedetlenkedők egyhetes tüntetést szerveznek, amelynek kimondott célja az, hogy elérjék: még az október 7-i támadások egyéves évfordulója előtt választásokat írjanak ki Izraelben