Meghalt Bíró András újságíró

GYÁSZ
június 18., 11:17

Kilencvennyolc éves korában meghalt Bíró András újságíró, szociológus, emberi jogi aktivista, közölte Facebook-oldalán Hann Endre. Munkájáért 1995-ben szervezetével megkapták a Right Livelihood-díjat, amit Alternatív Nobel-díjnak is neveznek.

„Nagyon szerencsés embernek tartotta magát, és az is volt, hatalmas élet, öregen is igazi világpolgár, az autonómia elkötelezettje. [...] Ezért is vagyok boldog, hogy kilencvennyolc évesen be tudta fejezni szembenézős emlékiratát - alcíme: a vakhittől az autonómiáig -, és még azt is megérhette, hogy a könyv megjelent. Teljes élete volt, békében távozott, ma, 2024. június 18-án reggel”

- írja a Medián közvélemény-kutató vezetője.

link Forrás

Bíró András 1925. október 20-án született Szófiában magyar és szerb szülők gyerekeként. A nyilas vészkorszak és a Rákosi-rendszer éveiben Magyarországon élt, majd az 1956-os forradalom után elmenekült, Franciaországban telepedett le. Alapítója volt a Ceres és a Mazingira című ENSZ-folyóiratoknak.

A kilencvenes évek elején, már újra Magyarországon megalapította az Autonómia Alapítványt, ami kisebb projektek támogatásával, például földvásárlással segítette a magyarországi romákat.

Kiemelt videóink