Tavaly tizenegy vizsgálatot folytatott az OLAF magyar ügyekkel kapcsolatban

eu
június 18., 19:24

A hvg.hu összegezte az OLAF most kiadott éves jelentését. Eszerint tizenegy alkalommal kezdeményezett vizsgálatot magyar ügyekkel kapcsolatban az EU Csalásellenes Hivatala. Romániában (16) és Bulgáriában (14) többet regisztráltak az olaszokkal pedig holtversenyben vagyunk.

A szabálytalanul elköltött uniós pénzeket is vizsgálták és öt esetben kezdeményezték azok visszavételét. Ez uniós szinten a bolgárokkal és a lengyelekkel holtversenyben az ötödik legrosszabb adat.

A lap azt írja, a jelentés szerint az OLAF tavaly összesen 190 vizsgálatot indított el, miközben 265 ügyet zárt le, és 309 ajánlást tett, ezek többsége pénzügyi jellegű volt, 27 esetben fordultak a nyomozóhatóságokhoz. Az ajánlások összesen egymilliárd eurót meghaladó összeg visszaszerzéséről szóltak, 200 millió euró esetében pedig meg is akadályozták a szabálytalan költést. Ez egyébként rekordnak számít, az elmúlt években 400-500 millió euró körüli összegeknél tárt fel szabálytalanságokat a szervezet.

A hvg.hu kiemeli, hogy az említett Románia és Bulgária már tagja az európai ügyészségnek, míg nálunk csak a nemzeti hatóságon múlik, hogy lesz-e eljárás egy OLAF által kezdeményezett vizsgálatból. Az ajánlások közül tavaly kettő esetében döntöttek vádemelésről és egyet ejtett az ügyészség – tizenöt ügyben nem született döntés.

Kiemelt videóink