Az RMDSZ nem támogatta, hogy felvegyék Magyar Péteréket a néppárti frakcióba

POLITIKA
június 19., 15:21
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozik a szövetség eredményváró rendezvényén, tőle jobbra Winkler Gyula EP-képviselő
photo_camera Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozik a szövetség eredményváró rendezvényén, tőle jobbra Winkler Gyula EP-képviselő Fotó: Kiss Gábor/MTI/MTVA

Magyar Péter közlése szerint az Európai Néppárt frakciója 97 százalékos többséggel szavazta meg, hogy felvegyék a Tisza Párt képviselőit. Lassan kiderül, hogy ki volt az a pár képviselő, aki ellenezte ezt:

  • a KDNP-s Hölvényi György, aki emiatt ki is lépett a legnagyobb európai parlamenti frakcióból,
  • illetve az RMDSZ két képviselője, akik viszont egyelőre maradnak.

„Magyar Péter felvételét az RMDSZ EP-képviselői nem támogatták, erkölcsi és politikai okokból kifolyólag” - írta a frissen újraválasztott Winkler Gyula a Transtelexnek. „Egy blokk szavazás volt 14 felvételi kérelemről” - írta még az EP-képviselő, mire az erdélyi lap visszakérdezett: vagyis mindenkit elutasítottak, azért, hogy a Tisza Párt képviselőit elutasíthassák? Erre már nem érkezett válasz.

A magyar kormánnyal szoros szövetségben létező RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor korábban azt nyilatkozta, hogy „egyrészt a néppárti tagság, ma még nem kérdés. Az messzibb van, szerintem ebben az esztendőben nem is fog fölmerülni, mert ahhoz kongresszus kell, ahhoz politikai közgyűlés kell, ettől túl messze vagyunk.”

Kiemelt videóink