Bulgária előzött, a magyarok fogyasztanak a legkevesebbet az EU-ban

gazdaság
június 19., 12:41

Frissítette a 2023-as GDP és fogyasztási adatait az Eurostat, amiből kiderül, hogy Magyarországot vég ül Bulgária is megelőzte az egy főre jutó fogyasztási listán - írja a Portfolio.

Az Eurostat összefoglalója szerint 2023-ban az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) az uniós átlag 70 és 138 százaléka között ingadozott a 27 uniós tagországban. Az AIC magában foglal minden olyan árut és szolgáltatást, amelyet a háztartások használnak, és így a háztartások anyagi jólétének mutatója lehet.

Tavaly 10 uniós országban az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás az uniós átlag felett volt: Luxemburgban 38 százalékkal, Ausztriában és Hollandiában például egyaránt 17 százalékkal. Eközben 17 uniós ország maradt az uniós átlag alatt,

a legalacsonyabb szintre Magyarország süllyedt, mi 30 százalékkal vagyunk az uniós átlag alatt,

Bulgáriában ez az érték 27, Szlovákiában és Lettországban 25 százalék.

Egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) és egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP)
photo_camera Egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) és egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) Fotó: Eurostat

A lesújtó eredmény okai között „szerepel a régión belül az átlagnál kisebb felzárkózási ütem, a háztartások alacsony eladósodottsági és (makrogazdasági szinten) magas megtakarítási szintje, illetve az, hogy a megtermelt jövedelemnek igen nagy része fordítódik fogyasztás helyett beruházásra” - teszi hozzá a Portfolio, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy ezt a mutatót nem érdemes nagyítóval nézegetni, mert nehéz pontos adatokat közölni, inkább a trendek érdekesek.

Kiemelt videóink