Kiss Ambrus: Perben és haragban állunk a kormánnyal a szolidaritási hozzájárulás miatt

POLITIKA
június 19., 04:21

A Magyar Államkincstár 2 milliárd forintot inkasszált a Fővárosi Önkormányzat számlájáról, miután a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester azonnali jogvédelem iránti kérelmét. Így már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót hajtottak be az önkormányzattól.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az ATV Híradónak azt mondta, perben és haragban állnak a kormánnyal az ügy miatt. Kiss szerint a szolidaritási hozzájárulás mértéke magas, Budapest nettó befizetője a kormánynak. „Azaz mi finanszírozzuk a kormány gazdaságpolitikáját, nem pedig ő finanszírozza az önkormányzat feladatellátási kötelezettségét”.

Kiss arról beszélt, hogy továbbra is jogtalannak tartják a szolidaritási hozzájárulás mértékét.

Kiss Ambrus
photo_camera Kiss Ambrus Fotó: Németh Dániel/444

A Fővárosi Önkormányzat tavaly indított pert az állam ellen a szolidaritási hozzájárulás 5 milliárdról 58 milliárd forintra emelt mértéke miatt. Az első fokú bíróság 2023 júliusában hatáskör hiányában elutasította a beadványt, de szeptemberben az eljárás idejére jogvédelmet adott a fővárosnak. A Magyar Államkincstár azonban novemberben 5,6 milliárd forintot inkasszált Budapest számlájáról, így Kissék feljelentést tettek.