Németország–Magyarország 2-0

  • A várakozásokat felülmúlóan jól játszott a magyar csapat, de végül kikapott a németektől.
  • A skótok viszont feltámadtak, és 1:1-et játszottak Svájccal, ami végképp azt jelenti, hogy minimális esély maradt csak a magyar továbbjutásra.
  • Horvátország–Albánia 2-2, ezzel mindkét csapat kieshet.
  • Az Eb menetrendjét, az eredményeket, a híreket itt lehet böngészni.
95 poszt
Időrend
június 19., 22:57

Skócia-Svájc 1:1

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Ezzel még halványabb lett a magyar továbbjutás esélye. A skótok ráadásul bemutatták, hogy ha kell, tudnak focizni, így egészen biztosan nehéz lesz ellenük az utolsó csoportmeccs.

A cikk folytatódik

június 19., 22:52

Skócia 28 éves Eb-nyeretlenségi szériával várja Magyarországot

A skótok legutóbbi Eb-győzelmükkor, az 1996-os Eb-n pont szerda esti ellenfelüket, Svájcot verték 1-0–ra. Most 1–1 lett.

photo_camera Fotó: EMIN SANSAR/Anadolu via AFP
június 19., 22:13

Jólelkű német szánta meg a sörre szomjazó skótokat

A Svájc–Skócia mérkőzés előtt egy első emeleti lakásból kaptak sörmuníciót a skót szurkolók. Mivel napok óta olvasni arról, hogy a német boltok az Eb miatt sorra fogynak ki a sörből, a jólelkű kölni lakos valószínűleg életet mentett.

link Forrás
június 19., 22:08

Gündogan nem érti a magyarok reklamálását

photo_camera Fotó: THOMAS KIENZLE/AFP

A német-magyar csoportmeccs legjobbjának választott és a második gólt szerző Ilkay Gündogan szerint nem történt szabálytalanság a mérkőzés első góljánál. Akkor ő ütközte le a határozatlan Willi Orbant, a holland bíró azonban nem látott szabálytalanságot. A meccs után több magyar játékos és Marco Rossi is kifogásolták az ítéleletet, Gündogan szerint viszont minden rendben volt-.

„Meglepődtem, hogy egyáltalán visszanézték. Elég sokat játszottam Angliában, ott mindenki röhögött volna, ha ezt a gólt elveszik" - mondta az FC Barcelona középpályása, aki úgy vélte, nem volt tökéletes meccs, azonban szükség van ilyenre, mert ez készít fel a következő kihívásokra.

(via MTI)

június 19., 22:06

Nagelsmann elégedett

Julian Nagelsmann
photo_camera Julian Nagelsmann Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Elégedetten értékelte a magyarok elleni meccset a németek szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann. Elmondása szerint a meccsen nem volt sok tér, mert a magyar csapat rendkívül mélyen védekezett. Úgy vélte, ilyen esetben elsősorban nyugodtnak és türelmesnek kell maradni. Csapata oldalvonalakhoz játszotta a labdát és onnan próbálta hosszú passzokkal megbontani a rivális védelmét.

„A magyar csapat kellemetlen ellenfél volt, mint mindig. Erőteljesen futballozott, ezért néhányszor okoztak is problémát, de stabilak maradtunk. Azonban a statisztika egyértelműen megmutatja, hogy azért jobbak voltunk, akár a lövéseket, a gólokat, vagy éppen a labdabirtoklást nézzük.”

Nagelsmann a játékosai közül Jamal Musialát emelte ki, mint aki mindkét összecsapáson briliáns teljesítményt nyújtott. Szerinte ehhez úgy kell futballoznia, mintha kispályán lenne, nem szabad a nyomásra gondolnia és élveznie kell a játékot.

„Elsők szeretnénk lenni a csoportban, mert minden meccset meg akarunk nyerni. A másik csoportot nem tudjuk befolyásolni, ezért majd meglátjuk, ki jön szembe. Amikor a 30. perc körül a szurkolók újra elénekelték a himnuszt, az érzelemdús pillanat volt, ami segít nekünk. Még a tapasztalt játékosokra is hatással van, meghatódnak".

(via MTI)

június 19., 21:54

Xherdan Shaqiri, a svájci talizmán

Aki követi a focit, vagy néz nyári focitornákat, az ismeri Xherdan Shaqirit. Egy alacsony, tömzsi focista, jellegzetes eleme a pályának. Shaqiri sokakban keltheti azt az érzést, mintha évek óta minden Eb-n és VB-n ugyanazzal az intenzitással és eredményességgel játszana.

És ez tényleg így van. A 2014-es VB óta Shaqiri az Eb-n és VB-n lőtt svájci gólok 44%-ában szerepet játszott (gól vagy gólpassz). A svájciak az elmúlt 10 év világversenyen szerzett góljainak majdnem a felét Shaqirinek köszönheti, aki a 2014–es vébé óta minden nagy tornán lőtt gólt.

link Forrás

Shaqiri koszovói-albán menekültként érkezett Svájcba szüleivel, a délszláv háború kitörése után pár évvel. A Basel akadémiáján nevelkedett, majd felkerült az első csapathoz, ahol olyan jó teljesítmény nyújtott, hogy leigazolta a Bayern. A Bayernnel rövid idő alatt Bl-győztes lett (2013-ban), de nem sikerült megragadnia a kezdőben, így előbb az olasz Interhez, majd az angol Stoke Cityhez került. Több évnyi középcsapatos Premier League foci után a Liverpool igazolta le, ahol újra megnyerte a Bl-t, 2019-ben.

Aztán következett rövid ideig a Lyon, majd az Egyesült Államok. A Chicago Fire játékosaként lett beválogatva az idei Eb-re, 32 évesen. Lőtt ő már nagy gól Eb-n, Vb-n, de barátságos meccsen is.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A félidőben Svájc-Skócia 1–1.

június 19., 21:50

Rossi a bírót hibáztatja

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a stuttgarti skót-magyaron 2024 június 19-én
photo_camera Fotó: TOM WELLER/dpa Picture-Alliance via AFP

A németek elleni vesztes meccs után Marco Rossi magyar szövetségi kapitány is nyilatkozott a közmédia stábjának, Az olasz edző szerint

„A szerencse nem állt mellénk ezen napon, és az ellenfelünk Németország volt. Mondhatjuk, hogy megérdemelten győztek, de az, ahogyan nyertek, eléggé tisztességtelen (...) Nem szeretem a bírók tevékenységét kritizálni, de szerintem mindenki látta mi történt (...) Ilyen magas szinten egy ilyen ítélet nem megengedhető, (hiszen) van videóbíró is. A második félidőben Robert Andrich ellen hasonló szabálytalanságot vétettünk, az le lett fújva, akkor az első alkalommal miért nem volt fault? (...) Nem gondolnám, hogy a németeknek kellene ilyen segítség, a bíró nyújtotta a leggyengébb teljesítményt a mai napon.”

Rossi arról is beszélt, hogy még reménykedik a továbbjutásban,

„Amíg élek remélek. Győznünk kell, amihez kell az a szerencse, ami ma nem volt meg. Ha nem is juthatunk tovább, azt szeretném látni, hogy az utolsó pillanatig harcolunk.”

június 19., 21:29

Shaqiri hatalmas gólt lőtt, 1-1

Ralston könnyelműen passzolt haza, a svájciak világsztár szélsője, Shaqiri le is csapott a labdára, és betekerte azt a kapuba. Nagy gól!

photo_camera Fotó: JAVIER SORIANO/AFP

Xherdan Shaqiri zsinórban harmadik Európa-bajnokságán lő gólt. 2016-ban, a lengyelek ellen már lőtt nagy gólt.

június 19., 21:15

Öngóllal vezet Skócia

Két gólt szerzett eddig Skócia az Eb-n, mindkettő öngól.

McTominay lövésébe kapott bele Fabian Schär, Sommer kapus nem védhette.

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP
június 19., 21:00

Szoboszlai Dominik: Lehet ez volt a probléma, hogy nem reálisan gondolkoztunk, és túl nagy elvárásokat raktunk magunk elé

A válogatott csapatkapitánya beszélt a meccs után arról is, hogy ő próbálta a csapatot lecsillapítani, hogy „gyerekek, azért magyarok vagyunk”, és rohadt jó a sok veretlen meccs, de gondolják végig azt is, milyen erős ellenfeleket kaptak.

A cikk folytatódik

június 19., 20:56

Tényleg olyan jók a svájciak? Tényleg olyan rosszak a skótok?

Svájc a csoportkör első meccsén a magyar válogatott ellen nagyon jó volt, a skótok a németek ellen nagyon rosszak voltak. Vagy legalábbis annak tűntek. A szerdán kilenckor Kölnben játszott Skócia-Svájcon talán kiderül az igazság.

Ha Svájc nyer, ők és a németek már tovább is jutottak, és az utolsó körben egymás ellen dönthetik el a csoportelsőség kérdését. Nekünk egyébként ez lenne a jó, hogy a csoport harmadik helye biztosan megszerezhető legyen egy skótok elleni győzelemmel, és reménykedhessünk a továbbjutásban.

június 19., 20:29

Kezdhetünk számolgatni a továbbjutásról

photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a magyar válogatott ott legyen az EB legjobb 16 csapata közt. De ehhez először is nyerni kell a skótok ellen, aztán meg bízni a szerencsében.

A cikk folytatódik

június 19., 20:20

Sallai: Mint csapat, kiadtuk magunkból a maximumot

Egy nagyon erős német válogatott ellen, ilyen csapat ellen a száz százalék mellé szerencse is kell a pontszerzéshez, ez ma nem jött össze. Egyetértett azzal, hogy a németek akár esélyesek lehetnek a végső győzelemre is, de nekik a harmadik csoportmeccsel kell most foglalkozniuk.

június 19., 20:15

Szoboszlai: Kitett a csapat magáért, de sajnos nem volt elég

Értékelt a válogatott csapatkapitánya is, aki elmondta, hogy a svájci meccs után volt beszélgetés a játékosok között, felfogták, hogy mi a tét. Elmondta azt is, hogy a hozzáállás és a futómennyiség rendben volt, a helyzeteik is megvoltak, de a német válogatott nagyon erős volt.

Szerinte is szabálytalanság előzte meg a németek első gólját, és elmondta azt is, hogy alapból egy pozitív srác, de két lábbal kell a földön járniuk, de az utolsó meccsen megpróbálnak bravúrt csinálni. Kitért arra is, hogy reális célokat kitűzni maguk elé, épp ez szokott lenni a probléma.