Végre mutatott valamit a csapat

futball
június 19., 20:06

Fel kellett kötni a gatyát a hazai pályán játszó Németország ellen a magyar játékosoknak és a szurkolóknak is: a válogatott egy pokoli első és egy kicsivel jobb második félidő után 3-1-es vereséget szenvedett az Európa-bajnokság első meccsén a sokkal jobban játszó Svájc ellen.

Az enervált játék a szurkolókra is hatással volt, a szünetben nagy részük leginkább letaglózva sörözött szombaton Kölnben. Aztán a második félidőben, ahogy a csapat játéka javult, a tábor hangja is elkezdett hallatszani, a harmadik svájci gól azonban újra letargiába taszított mindenkit. A Skóciát szenzációs játékkal 5-1-re verő házigazdák ellen nehezebb volt a feladat, pláné, hogy az 55 ezer fős Mercedes-Benz Arénában a német szurkolók háromszoros többségben voltak Stuttgartban.

„Nem a legkellemesebb emlékek”

Németországgal rendre egy csoportba sorsolták a magyar válogatottat az elmúlt időszakban: a Nemzetek Ligájában és a legutóbbi Eb-n is játszottunk velük, akkor a zárómeccsen a továbbjutás volt a tét Münchenben. A csapat fantasztikusan ment, 2-2 lett a vége, de végül kiestünk. Ez a legendás pillanat azonban kárpótolt:

link Forrás

Azt a meccset beárnyékolta a magyar kormány kirekesztő homofób törvénye, ami az UEFA hathatós közreműködésével nemzetközi botránnyá tette a német–magyart. Az Eb alatt petíció indult, hogy a törvény ellen tiltakozva szivárványszínű világítást kapjon a müncheni stadion, de ezt a nemzetközi szövetség nem engedélyezte.

A döntés után futballklubok, nemzetközi sportlapok és cégek sora váltott szivárványosra, a magyar szurkolókat szivárványzászlókkal feldíszített város fogadta, egy német szurkoló szivárványos zászlóval a pályára szaladt a himnuszok alatt. A magyar szurkolók egy része nem viselte jól ezt, a mérkőzés előtt homofób szólamokat skandáltak, majd átmentek egy német szurkolókhoz közeli szektorba, ahonnan a biztonságiaknak kellett visszatessékelni őket, egy drukker üveget dobott a rendőrök felé, őt később le is letartóztatták. Az UEFA vizsgálatot indított a szurkolók ellen, zárt kapus meccseket kaptunk.

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán/444

Szijjártó Péter külügyminiszter a most szerdai meccs előtt természetesen nyilatkozott, a konzuli 11 a helyén volt, a helyén van, a helyén lesz. A legutóbbi németek elleni Eb-meccs szerinte „nem a legkellemesebb emlékeket hívja elő a memóriánkból”, de azt mondta, most sokkal jobb az együttműködés a hatóságokkal.

Szervusztok, szervusztok

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.