Louisiana államban minden osztályteremben kötelező lesz kirakni a tízparancsolatot

külföld
június 21., 07:38

Minden állami iskola minden osztálytermében kötelező lesz kitenni a Tízparancsolatot egy Louisiana államban elfogadott törvény szerint, írja a BBC. A republikánusok által támogatott intézkedést polgárjogi csoportok azért támadják, mert szerintük a törvény megsérti az állam és az egyház szétválasztását.

photo_camera Donald Trump felesküszik a Bibliára 2017-ben. Fotó: MARK RALSTON/AFP

A törvény az általános iskoláktól az egyetemekig kötelez minden intézményt a tízparancsolatot ábrázoló plakát kiakasztására. Az Istentől eredeztetett, életvitelre vonatkozó szabályokra az új törvény az állami és nemzeti kormányzás alapelveiként hivatkozik. A törvényhozók a plakát paramétereit is előírták: a parancsolatokat „nagy, könnyen olvasható betűtípussal” kell feltüntetni a 28 centiméterszer 35,5 centiméteres plakáton. Bár az állam támogatását élvező intézményeknek 2025-ig van idejük kirakni a plakátokat, azok gyártására nem kapnak pénzt az államtól.

A törvényt azzal támadják, hogy sérti az amerikai alkotmány első kiegészítését, amely kimondja, hogy „a kongresszus nem hozhat törvényt a vallás intézményének tiszteletben tartásáról vagy annak szabad gyakorlásának tiltásáról”. Az eset nem példanélküli, máshol is próbálták már visszahozni a korábban elterjedt gyakorlatot. 1980-ban a Stone kontra Graham ügyben az Legfelsőbb Bíróság semmisítette meg a mostanihoz hasonló Kentucky állambeli törvényt, amely előírta, hogy az általános és középiskolákban is ki kell helyezni a tízparancsolatot. Az ítélet szerint a törvény egyértelműen vallási jellegű volt.

Kiemelt videóink