Orosz drónbázist és kiképzőközpontot semmisíthetett meg az ukrán hadsereg

háború
június 23., 16:35

A haditengerészet által közzétett műholdfelvételek szerint iráni drónok indítására és katonai kiképzésre szolgáló orosz bázist semmisíthetett meg az ukrán hadsereg pénteken, Krasznodar déli részén.

Az oroszországi krasznodari határterületen péntek éjjel hatalmas robbanást észleltek egy repülőtér közelében. A Kreml egyelőre nem kommentálta az értesülést, de állításuk szerint ugyanebben az időben több mint száz drónt hatástalanítottak a térségben az ország déli részén található olajfinomítók és katonai célpontok elleni ukrán támadásban.

Az amerikai Planet Labs műholdfelvételei szerint a bázis az Azovi-tenger partján, a megszállt ukrajnai Mariupollal szemben fekszik.

Putyin elnök a krasznodari pilótaképző központban, 2024. március
photo_camera Putyin elnök a krasznodari pilótaképző központban, 2024. március Fotó: MIKHAIL METZEL/AFP

Az ukrán hadsereg szerint a támadásban több orosz katona - kadétok és kiképzőik - halt meg, a művelet megtervezésében és végrehajtásában a hírszerzés is részt vett. A közzétett fotókon két nagy raktárépület látható, amiket április közepén még kettészelt egy észak-déli irányú út, a szombati felvételek alapján azonban az egyik raktárépület teljesen megsemmisült, a másikban jelentős károk keletkeztek.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán támadásban használt rakéták azok az amerikai ATACMS-ek - az ukrán hadsereg taktikai rakétarendszerének nagyobb hatótávolságú változatai -, amiket Joe Biden közvetlen utasítására adtak át Ukrajnának.

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése az ukrajnai invázió kezdete óta vörös vonalnak számított Washingtonban és más, meghatározó NATO-tagállamokban is - egészen idén tavaszig. (BBC)